„Părintele Arsenie a fost un duhovnic mare”
L-ați cunoscut personal pe Părintele Arsenie Boca. V-aș ruga să rememorați acele momente.
L-am cunoscut pe Părintele Arsenie la biserica din Drăgănescu, unde am fost de două ori. Auzisem multe despre dânsul de la Părinții din mânăstirea Brâncoveanu și de la mulți credincioși din zona Făgărașului, unde m-am născut. Întâlnirea mea cu Părintele Arsenie n-a avut nimic spectaculos. L-am întrebat câteva lucruri privitoare la calea pe care s-o urmez (eram atunci student la Teologie). Mi-a răspuns destul de lapidar, dar cu mare realism, punându-mi în față greutățile pe care le voi întâmpina ca preot necăsătorit. Se referea mai cu seamă la luptele interioare la care trebuie să facă față un monah. Știam că Părintele nu recomandă ușor calea călugăriei.
Dar stând în biserică mai mult timp și admirând pictura, eram totodată atent la cuvintele Părintelui adresate celorlalți credincioși care se plângeau de necazurile lor. Auzisem că Sfinția Sa pune mare accent pe fidelitatea în familie și pe nașterea de copii. Îl ascultam deci întrebând la rând pe cei prezenți (îndeosebi femei): „Tu câți copii ai?”, „Dar tu?”, „Dar tu?”... Răspunsul, îl bănuiți, era: unul, doi sau trei. Părintele întreba mai departe: Dar ceilalți unde sunt? Pentru ca tot el să răspundă: Mă, să știți că Dumnezeu vă dă de lucru cu doi copii cât cu zece, dacă i-ați fi avut pe toți câți trebuia să-i aveți! Pentru că ați făcut avorturi sau v-ați ferit să mai aveți copii, iată, acum vă plătiți păcatele. Și le spunea să nu se plângă de necazuri pentru că le merită; ele sunt consecința păcatelor, iar prin răbdarea lor se mântuiesc. N-am înțeles decât târziu, prea târziu, câtă dreptate avea Părintele în privința nașterii de copii. Căci iată, poporul nostru și alte popoare creștine se sting, încetul cu încetul, din cauza scăderii drastice a natalității. Sociologii dovedesc că în câteva generații, creștinii vor reprezenta o mică minoritate în Europa, care de la începutul ei și până de curând a fost în întregime creștină!
Mulți dintre cei care l-au cunoscut pe Părintele Arsenie față către față mărturisesc faptul că au trăit adevărate minuni în prezența sa. Ce îl făcea cu adevărat „special” pe Părintele Arsenie?
Părintele Arsenie a fost un duhovnic mare, care s-a distins de ceilalți mari duhovnici contemporani cu el tocmai prin capacitatea sa deosebită de a cunoaște psihologia umană și de a pătrunde, cu darul lui Dumnezeu, în sufletul omului. Era un om foarte realist și știa prea bine că nu ne putem „juca” cu legile pe care Dumnezeu le-a pus în natură și în firea omului. El știa, de asemenea, că firea omului este înclinată spre încălcarea legilor lui Dumnezeu și spre compromisuri, cu gândul că „merge și așa” și că „Dumnezeu este bun și iartă”. În această privință, gândirea Părintelui s-ar rezuma astfel: într-adevăr, Dumnezeu este bun și iartă pe oricine se întoarce de la păcat, oricât de multe și de mari ar fi păcatele, dar iertarea lui Dumnezeu nu înseamnă că suntem absolviți de suferința pentru păcatele săvârșite. El repeta mereu că „nici un păcat nu rămâne neispășit” (curățit) prin suferință. Există o „lege” a compensației, potrivit căreia „ceea ce seamănă omul aceea va și secera” (Galateni 6, 7). Orice faptă atrage după sine o răsplată. Numai că cei mai mulți nu știu să facă legătura între păcat și suferință, mai cu seamă atunci când suferința nu vine imediat după săvârșirea păcatului. Căci între semănat și secerat este un timp destul de lung. Totuși suferința nu trebuie înțeleasă ca pedeapsă a lui Dumnezeu (Care nu pedepsește pe nimeni), ci drept consecința logică și naturală a păcatului. Dumnezeu iartă vina păcatului, dar îngăduie suferința pentru ca prin ea omul să se smerească și să învețe să nu mai săvârșească păcatul. Dacă n-am suferi pentru păcate, am păcătui la nesfârșit. Și n-am învăța nimic din realitatea tristă a păcatului. Mai mult, ne-am obișnui cu el, încât nici nu l-am mai recunoaște ca păcat. Când însă suferim din cauza păcatului, atunci încercăm să ne ferim de a mai păcătui. Părintele cunoștea deci foarte bine cercul vicios al păcatului, descris de autorii ascetici din vechime: plăcerea păcatului te aruncă în brațele suferinței, de care, vrând să scapi, repeți păcatul, pentru ca să guști din nou plăcerea. De aceea era necruțător cu păcatul, mai cu seamă cu păcatele referitoare la trup.
După cum se știe, Părintele Arsenie avea un fel al său de a se adresa la persoana a doua, cu „tu”, iar cuvintele sale erau ca niște sentințe de judecată, ceea ce impresiona pe oameni și, fără îndoială, trezea în ei o frică sfântă, frica de păcat, ceea ce nu putea fi decât un câștig duhovnicesc pentru fiecare. Părintele a fost dăruit de Dumnezeu cu o minte foarte lucidă și cu un spirit înainte văzător. Prin harul lui Dumnezeu și prin experiența vieții sale, el citea ușor în sufletele oamenilor și uneori le spunea mai înainte anumite păcate. Pentru că omul are un comportament specific fiecărui păcat. Într-un fel sunt trăsăturile și reacția unui desfrânat, altele ale unui lacom de avuție sau de mâncare, altele ale unui om mândru… Păcatul se înscrie deci în firea noastră, pe care o marchează în toate manifestările ei, mai cu seamă în privire.
|