View Single Post
Vechi 04.05.2014, 23:54:00
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Domnul care a deschis topicul nu este sectar dar intrucat a abordat mai multe teme complexe (precum caracteristicile mesianice) sub umbrela unei teme centrale extrem de profunda(conceptul de Imparatie a Cerurilor) intr-o singura postare scurta, poate da senzatia unei abordari pe sistem exclusiv,adica accentuarea unui aspect in detrimentul altor aspecte,lucru care, intradevar,este o predispozitie a miscarilor religioase periferice.Insa exista un sambure de adevar pe care cred ca l-a scos in evidenta corect(chiar daca nu a argumentat foarte precis in acest sens):traducerea din greaca a acelui raspuns dat de Iisus fariseilor comporta mai multe nuante care,de-a lungul timpului,au fost viu disputate.Au multe voci universitare specializate in acest gen de analiza care au sesizat aceea problema pe care dansul o ridica cu privire la sensul expresiei in cauza,sau mai bine zis care sens este mai potrivit in contextul in care a fost rostita fraza.

Si ca sa complic si eu putin lucrurile:acele cuvinte,daca imi aduc bine aminte,exact in aceea forma,au fost spuse de Iisus doar fariseilor(conform textelor sinoptice) si daca sensul ar fi de ,,launtric"atunci ar fi foarte greu de inteles de ce Mantuitorul a considerat necesar sa exemplifice aceea realitate,in acel mod, tocmai celor cei mai indepartati de ea(fara nici un efect notabil dpdv al naratiunii biblice ulterioare) si nu(si) ucenicilor,de exemplu.Pe scurt ar fi indicarea unui profund(si chiar derutant)adevar celor mai nepotriviti(in acele circumstante cel putin)oameni cu putiinta,in cele mai putin propice momente.Sincer sa fiu logica axata pe traducerea ,launtrica"m-a depasit mereu,probabil o previzibila deficienta a mea :) Totusi analiza acelei ,,logia"are un lung istoric,foarte interesant din punctul meu de vedere cel putin.Numai bine.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 05.05.2014 at 00:07:14.
Reply With Quote