View Single Post
Vechi 18.04.2014, 12:57:09
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Alte definiții ale Sfântului Grigorie Teologul

Înomenirea lui Hristos e o altă plămădire a mea, întrucât Dumnezeu a pătimit trupește pentru patima mea, iar în schimbul celor ale mele a dat tuturor toate.
A venit dintr-o femeie pentru Eva, dar dintr-o Fecioară, El, care mai înainte vine numai din Tatăl, nenuntit din nenuntiți.
Încrierea Lui prefigura înscrierea noastră dumnezeiască.
Înfășarea lui în scutece a fost în locul dezbrăcării lui Adam.
Omorârea pruncilor era desființarea prefigurărilor copilărești.
Steaua care a alergat era închinarea creației.
Magii care au alergat și ei erau intrarea păgânilor în Biserică.
Baia botezului Său a fost curățirea apelor mele.
Duhul arătat a fost înrudirea Lui mărturisită.
Postirea lui a fost ungerea pentru lupta cu vrășmașul.
Ispitirea din Ghețimani a fost o punere la încercare a unirii Sale cu Dumnezeu.
Cununa de spini și haina de purpură au fost prădarea prin lupte a puterii vrășmașului.
Crucea a fost un lemn înalțat în semn de triumf asupra lemnului pomului din rai.
Piroanele au fost fixarea păcatului meu; înăuntrul mâinilor Sale întinse sunt toate.
Gustarea fierii s-a opus gustării din pomul raiului.
Tâlharul care crezând s-a mântuit a fost Adam; celălalt însă a perseverat în rău, măcar că era și el răstignit.
Întunericul de la ceasul al șaselea a fost doliul lumii pentru Cel ce pătimea, despicarea pietrelor a fost pentru pietrele inimilor, iar scularea morților și intrarea lor în cetate e mutarea adormiților la cele de sus.
Coasta din care curge sânge și apă a fost dublul botez: al înnoirii și a pătimirii, atunci când vremea prigoanei aduce cu ea primejdie.
Moartea Lui e desființarea morții mele.
Învierea Lui din morți e dezlegarea mea din iad, iar suirea Sa la cele de sus mă poartă sus și pe mine.

Last edited by Mihailc; 18.04.2014 at 14:13:12.
Reply With Quote