În prealabil postat de Mihailc
Nu-i cu supărare!
Nădăjduiesc că antipatia pentru cuvântul "teorie" nu-i o urmare a confortului iluzoriu conferit de lene sau de ignorața voluntară. Îmi dau seama că gândirea presupune efort, concentrare uneori e chiar primejdioasă fiindcă gândind ai oportunitatea de a descoperi detalii ale realului care pun în criză desfătarea ego-ului de el însuși. Dincolo de derivatele moderne și nuanțele peiorative, cuvântul theoria la origine înseamnă "a privi adevărul în față", "a te întoarce cu fața pe adevăr".
Calist Catafygiotul, un autor filocalic foarte prețuit în spiritualitatea bizantină, spunea că "faptele (practica) urmează gândirii (teoriei) precum umbra corpul". N-am auzit ca o umbră să subziste de una singură și nici ca o faptă să nu oglindească un mod de a gândi.
Cred opțiunea obsesivă pentru pragmatism este mult mai "teoretică", în sensul prost al cuvântului, întrucât este doar justificare mentală pentru vicii bine camuflate în "marca personalității" (lenea, comoditatea, frica de a-ți folosi mintea mai aproape de proprietățile ei specifice).
Dar uite că și nominațiile noastre foarte dragi contrazic amăgirea "pragmatismului prioritar":
Ne numim ortodocși (doxa înseamnă opinie, părere, viziune, derivat credință bazată pe o părere care are acces la adevăr) nu ortopracși (de la ortopraxie, praxis - faptă, practică, deprindere)
La baza vieții duhovnicești stă pocăința, metanoia (schimbarea minții, a modului de gândire).
Mai sunt și alte exemple.
Dacă vreai să numești retorică, schisma/ruptura dintre minte și inimă survenită în urma păcatelor și înclinației noastre naturale spre egoism și protejarea ego-ului de orice simțire care l-ar putea incomoda, poți să o numești așa, dar cu prețul ieșirii din vizunea sobornicească a Bisericii și trecerea în viziunea ta proprie și exclusivă. Eu unul merg pe mâna Bisericii.
Dar oare de ce a suferit Hristos pentru adevărul omului căzut în păcat și incapabil să se ridice singur? Uite o întrebare potrivită pentru Săptămâna Mare!
Eu nu merg pe nicio variantă, am propus doar o situație ipotetică de care ne putem lovi în viață cu toții.
De fapt vorba aceea este mult mai veche decât cinematografia americană, fiind la origine o rugăciune catolică atribuită lui Bernard de Clairvaux:
"Dă-mi Doamne puterea de a accepta ce nu pot schimba, curajul de a schimba ceea ce-mi stă în putință și înțelepciune pentru a face diferența între ele"
|