View Single Post
Vechi 09.04.2014, 14:31:42
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Tocmai, că nimeni nu ne poate oferi o lume mai bună aici, pe pământ. Estul este, și el, de multă vreme sedus de spiritul occidental, rușii își evaluează economia în dolari. Îi detestă pe capitaliști, dar iubesc tare mult capitalul.

N-au decăzut atât de mult (încă?) sub aspectele pe care le menționezi (corectitudine politică ș.cl.). Dar nici nu s-au ridicat la un respect pentru om și pentru libertatea lui (care nu are doar conotații negative), pe care îl găsești în Vest.

Deocamdată mă simt bine în România, în sensul că pot respira liber, mă pot exprima, iată, chiar și aici pe forum. Oare pentru un intelectual, cum ești, dreptul la a avea și a exprima o opinie proprie nu contează? Într-un regim totalitar, care cenzurează și ce trebuie, dar și ce nu trebuie, ai mai putea să „înjuri” sistemul? Ai putea înghiți fără frustrări toate minciunile oficiale? Ai putea, de exemplu, să taci, atunci când fratele tău moare subit după ce a adus o critică „marelui conducător”?

Sau cum vei suporta toate abuzurile care în Rusia țin loc de lege? Ce faci dacă, presupunând că deții o proprietate, vine unul și te convinge cu pistolul la tâmplă să i-l vinzi lui pe un preț de nimic?
Oare rușii nu le recunosc drepturi homosexualilor pentru că sunt credincioși? Poate că știi, însă, cum stau cu avorturile. Se pare că mai rău, chiar, decât noi.

Chiar dacă ce trăim acum te poate deznădăjdui, cu siguranță Rusia nu ne-ar oferi o viață mai bună. Parcă am fi în secolul trecut când am fost obligați să alegem între Hitler și Stalin.

Last edited by CristianR; 09.04.2014 at 14:33:54.
Reply With Quote