View Single Post
Vechi 05.04.2014, 20:31:57
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Illuminatu Vezi mesajul
Mersi de precizari, inseamna ca eu am folosit un termen mai "soft" decat trebuia, nu-i asa?

SÉCTĂ, secte, s. f. Comunitate religioasă desprinsă dintr-o religie mare (creștinism, islam, budism etc.), în vederea practicării unui cult independent, bazat pe o doctrină proprie; p. ext. grup (închis) alcătuit din adepții unei doctrine (filosofice sau politice). — Din fr. secte, lat. secta.

In traducerile romanesti nu cred ca vei gasi undeva termenii "secta, sectar". Acest cuvant a intrat in limba romana din germana:
"5.Wir haben erkannt, daß dieser Mann schädlich ist und daß er Aufruhr erregt unter allen Juden auf dem ganzen Erdkreis und daß er ein Anführer der Sekte der Nazarener ist." F.Ap.24

Si cum apare traducerea in romana? Surpriza!!
"5.Că pe omul acesta noi l-am aflat ca pe o ciumă și ca pe un urzitor de răzvrătiri printre toți Iudeii din lume, fiind el căpetenia eresului Nazarinenilor." F.Ap.24

Iar in greaca "αἵρεσις" se poate traduce prin "actiunea de a captura, de a lua" sau "a alege, ce a fost ales" pana la "intentia unui om de a urma propriile convingeri".
Diferența se explică prin originea diferită a versiunilor de bază. Biblia tradusă în germană își are originea în Vulgata latină, pe când pe când pentru limba română actuală, cu precădere versiunea Anania, referențiale au fost manucrisele grecești, iar cuvântul "sectă" este de origine latină. Iar "secta" latină cu "hereisis" grecesc nu sunt tocmai echivalente întrucât "secta" este cumva consecința lui "hereisis", rezultatul "obiectiv".

Revenind la contextul din Faptele Apostolilor, utilizarea cuvântului "eres" era întrucâtva justificată, fiindcă mulți dintre convertiții tinerei Biserici încă frecventau și sinagoga, ruptura definitivă dintre cele două (eclessia și sinagoga) petrecându-se mai târziu și nu fără peripeții.