Pe cetățenii din Ucraina îi așteaptă mari schimbări, dar care nu pot fi considerate plăcute. Pentru obținerea unui credit din partea FMI, autoritățile de la Kiev sunt dispuse să crească impozitele, să reducă salariile și să majoreze tarifele.
Deja s-a scumpit gazul pentru industrii, la rând este anularea subvențiilor pentru combustibil. Anul acesta se vor scumpi serviciile și mărfurile, iar 16% din cetățenii țări pot să-și piardă locurile de muncă. Măsurile economice sunt necesare pentru obținerea de ajutor internațional, însă probabilitatea că banii FMI și măsurile de austeritate vor salva economia ucraineană este foarte mică, spun finanțiștii.
Ucraina speră să primească în jur de 27 de miliarde de dolari ajutor internațional în decurs de doi ani. Se așteaptă ca prima tranșă a creditului FMI să intre în vistieria statutului la sfârșitul lunii aprilie. Până atunci, noile autorități trebuie să aprobe programul anticriză.
Deja s-a anunțat că prețul la gaze pentru populație va crește în următorii patru ani cu 120%. În următoarele luni, la prețul de piață vor fi aduse prețurile la căldură, electricitate și apă. Experții consideră că majorarea prețurilor va crește numărul celor care nu vor fi în stare să-și plătească dările, iar multe întreprinderi vor da faliment.
Guvernul Ucrainei a decis și să înghețe ajutoarele sociale și pensiile. Situația este comentată de analistul financiar Valeri Piven.
„Reformele propuse acum de miniștrii ucraineni îi va afecta pe cetățenii săraci, îndeosebi pe pensionari. Ținând cont de faptul că aceste măsuri sunt destul de dure, iar oamenii care depind de finanțarea bugetară în Ucraina sunt mulți, reducerea nivelului de trai al populației este inevitabilă”.
Programul anticriză îi va influența negativ pe cei care lucrează. Deja anul acesta, 10% dintre bugetari își vor pierde locurile de muncă. După cum arată experiența altor țări cliente ale FMI, valul șomajului va ajunge și la sectorul privat. În grupul de risc se află pensionarii care lucrează, oamenii aproape de vârsta de pensionare, absolvenții de universități, tinerii. Din cauza situației economice dificile, întreprinderile nu vor putea să țină mulți angajați și vor fi nevoite să recurgă la disponibilizări. Potrivit prognozelor oficiale, până la sfârșitul anului șomajul va fi de 8%, iar potrivit prognozelor neoficiale, de peste 15%.
Strângerea curelei are drept scop reducerea cheltuielilor bugetare. Iar controlul FMI asupra fiecărui dolar cheltuit din creditul acordat are drept scop construirea unei noi economii. Însă în condițiile realităților ucrainene, acest sistem poate să nu funcționeze. Directorul departamentului analitic United Traders, Mihail Krâlov, consideră că cea mai bună variantă pentru salvarea economiei ucrainene ar fi default-ul.
„Default-ul face ca obligațiile Ucrainei să devină destul de atrăgătoare pentru investiții. Creditul FMI va fi actual doar după default. În caz contrar, Ucraina va rămâne veșnică datoare la FMI, ceea ce nu este deloc bine”.
Între timp, dimensiunea totală a datoriei de stat a Ucrainei, fără a ține cont de viitorul ajutor financiar, deja este de 75 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 53% din PIB-ul țării.
Mai mult:
http://romanian.ruvr.ru/2014_04_04/V...cumpeSte-6815/