Marie-Helene Congourdeau - Embrionul și sufletul lui la sfinții Părinți și în izvoarele filozofice și medicale grecești

De câteva decenii embrionul e în inima actualității și a dezbaterilor contemporane. De secole dreptul la viață, atât înainte, cât și după naștere, părea un fapt câștigat. Legalizarea avortului a repus în discuție acest drept la viață înainte de naștere, făcând să pară că embrionul are un statut diferit înainte și după data de la care nu se mai poate practica avortul.
Ce anume diferențiază un embrion de un conglomerat de celule? Trebuie oare să considerăm ovulul uman fecundat drept un animal (experimentarea pe un animal nepunând aceleași probleme etice), sau chiar drept o plantă? Ce anume este o ființa umană? Din care moment anume trebuie ea considerată ca atare? Exista criterii observabile ale unei schimbări de statut între concepție și naștere? Iată întrebări foarte actuale.
Daca privim la ceea ce se spunea despre această chestiune în primele secole ale istoriei creștinismului, ne dăm seama că se puneau exact aceleași întrebări. Or în acea epocă oamenii reflectau deja cel puțin de câteva sute de ani asupra acestor întrebări, ceea ce însumează cel puțin două mii șase sute de ani de reflecție asupra embrionului.
Merită deci osteneala să vedem cum anume au pus primii creștini aceste întrebări, seculare deja pe vremea lor, și să vedem în ce măsură creștinismul a dat răspunsuri specifice și dacă aceste răspunsuri ne pot ajuta în dezbaterea actuală. (Marie-Helene Congourdeau)
*
Doamna Marie-Helene Congourdeau (născută în 1947 la Amiens), căsătorită, cu cinci copii și opt nepoți, a activat între 1981 si 2012 în calitate de cercetător specializat pe istoria religioasă și medicală bizantină în cadrul Centrului Național de Cercetare Științifică al Franței din Paris. Autor a zeci de studii în domeniu. Editor și traducător de texte teologice patristice și bizantine, este cel mai important savant cunoscător și promotor al operei sfântului Nicolae Cabasila.
În 2005 a susținut la Sorbona examenul de abilitare pentru conducerea de cercetări cu monumentala teză despre
Embrion și sufletul lui în izvoarele grecești (secolele VI î.Hr.–V d.Hr.) tradusă în românește în volumul de față.
Cuprins
Prolog. Sfinții Părinți și întrebările despre embrion
*
Argument
Notă
Cartea I: Epopeea unui suflet: nebuloasa preexistențialistă I. Variațiuni preplatoniciene
II. Variațiuni platoniciene și neoplatoniciene
III. Variațiuni ale iudaismului elenistic
IV. Variațiuni gnostice
V. Ispita preexistențialistă în Biserica veche
Cartea a II-a: Ireductibilii sufletului neseparabil I. Filozofii
II. Medicii
III. Tradiția biblică
IV. Creștinii împotriva epopeii sufletului
Cartea a III-a: Cum vine sufletul în embrion I. Un trup pentru suflet
II. Întrebări universale
III. Embrionul, trup și suflet
Concluzie: Geneza unei priviri creștine asupra embrionului și a sufletului său
*
Epilog. Însuflețirea embrionului uman la Maxim Mărturisitorul
*
Bibliografie
http://edituradeisis.ro/opencart/ind...product_id=205