View Single Post
Vechi 24.02.2014, 12:47:02
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Din pacate suntem prea tributari ideii de frrumusete fizica si nu de putine ori o confundam cu cea spirituala.

Ma intreb cati ar fi vazut frumusetea sfantului mucenic Hristofor, nestiind cine este de fapt sau cati ar vedea uratenia unor oameni fizic frumosi dar pe o cale gresita, poate nu atat de evident gresita dar oricum gresita.
Exact, Alin, de asta am zis ca fratele Teodosie greseste, dupa a mea parere. Fpatul ca nu a intilnit oameni "buni si uriti", e pura intimplare, sau ma bine zis o eroare de perceptie, chiar si intinsa pe durata unei vieti.
Ma indoiesc ca legenda sf. Hristofor are alta baza decit una moralizatoare: nu exista oameni cu cap de caine. Da, exista ghoule (demoni cu cap de caine, in miturile arabe si kurde) si alte aratari, dar nu oameni cinocefali. Cred ca era vorba de un crestin cu un chip extrem de "urit" dupa obsesiile-criterii greco-latine de frumusete fizica aproape obligatorie (obsesii care, iata, redevin un soi de canoan lumesti astazi), dar daruit cu foarte inalte haruri duhovnicesti. De cei care au ris de chipul lui nu stim, si nu este treaba noastra sa stim, daca s-au mintuit. Pe el insa l-a recunoscut Biserica ca sfint. Deci...
Reply With Quote