Ieromonah Petru Pruteanu spune:
"Eu nu exclud totalmente posibilitatea pomenirii celor bolnavi la Sf. Maslu, dar ca o rugăciune adițională, în cadrul ultimei ectenii întreite. În rest, toată slujba se referă exclusiv la cei care sunt de față și sunt unși cu ulei sfințit.
Aș mai face o precizare teologică importantă:
1. La instituirea euharistiei Hristos spune “Beți dintru acesta TOȚI…”, pe când, atunci când apostoloul Iacov vorbește despre Maslu, spune “DE ESTE CINEVA BOLNAV dintre voi SĂ CHEME preoții Bisericii”. Deci, în mod normal, Liturghia este Taina la care noi singuri ne adunăm și suntem chemați să facem TOȚI asta, pe când Maslul este destinat doar celor bolnavi, care nu pot veni la Liturghie, ci CHEAMĂ preoții la ei acasă ca să-i ungă cu ulei “pentru a-i da întregi Bisericii Sale” (rugăciunea a 4-a de la Maslu), ca iarăși să se poată aduna cu toți pentru a se împărtăși.
2. În trecut, pomenirile la Liturghie se făceau în cadrul dipticelor (după “Întâi pomenește Doamne…”) și puteau fi pomeniți doar cei care nu erau opriți de împărtășire. Adică eu pot pomeni la Liturghie pe cel care se împărtășește într-o altă biserică, nu neapărat în locașul în care slujesc eu. Or, în cazul Maslului, se dorește pomenirea celor nu-și fac Sf. Maslu în altă parte, ci nu-și fac deloc și poate nici nu are nevoie de el (că e relativ sănătos). Că dacă ar dori să-și facă Maslu, ar putea chema preotul acasă sau la spital, așa cum o spune și textul biblic."
Last edited by ovidiu b.; 24.02.2014 at 12:01:38.
|