View Single Post
Vechi 18.02.2014, 19:54:35
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Pelerin,

Evreii VT aveau cunostinta de Sfanta Treime?
Din punctul meu de vedere intrebarea corecta,in context istoric,ar suna asa:,,Evreii,in perioada VT,aveau o intelegere a Sfintei Treimi precum am eu crestin,azi,dupa 2000 de ani de dispute si definiri crestine?".Raspuns:nu.In traditia lor de interpretare(deloc monolitica pe multe aspecte)nu am gasit ceva similar cu ce intelegi tu azi.Daca te referi strict la texte existau si atunci ca si acum.Nu insa si intelegerea lor,care functiona in alt cadru si alte limite.Este ca si cum i-ai cere lui Avraam sa inteleaga Conciliul de la Calcedon,in limitele timpului sau.Daca ai gasit ceva in acest sens in interpretarile lor nu ma tine-n suspans.

Un exemplu de intelegere iudaica,ca sa subliniez cumva diferentele.Intr-o interpretare la Geneza 11:7-8 evreii talcuiau faptul ca dupa amestecarea limbilor natiilor la Turnul Babel ar fi rezultat 70 de popoare.Dumnezeu ar fi pus peste fiecare popor un inger,Israelul avand de partea sa pe Dumnezeu.Ideea se poate observa in Ecclesiasticul 17:14.Cu toate acestea,in conceptia iudaica Israelul era reprezentat in fata lui Dumnezeu si de Arhanghelul Mihail care,conform conceptiilor ulterioare din Talmud,serveste si ca Mare Preot.In cartea lui Daniel au fost intelepti evrei care au afirmat ca aceea persoana precum Fiul Omului este de fapt Mihail care reprezinta Israelul si care este in razboi cu ,,capeteniile"popoarelor ostile din cartea lui Daniel( vezi de ex Daniel 10:13),capetenii care ar desemna pe acei ingeri initiali care cumva au devenit precum popoarele din grija lor,unii rai si altii buni.O reminiscenta iudaica a acestei conceptii despre un Mihail protector,o poti vedea si intr-o carte din NT,adica in Iuda 9.La nivel popular,precum si in crestinism,ideea a luat si o interpretare mai putin pretentioasa.Evreii simpli credeau ca Dumnezeu permite duhurilor rele sa colinde pamantul(lucru observabil si in partea introductiva din Iov)mai putin in ziua de Sabat,cand le inchidea in adancuri.Sa spunem ca este o interpretare mai putin pretentioasa,la nivel folcloric,a unei idei complexe referitoare la o inclestare cereasca intre fortele Binelui si Raului cu singura precizare ca,spre diferenta de conceptia iraniana(de ex)similara(ca lumea este un etern teatru de lupta intre forte potrivnice cu final indecis)la evrei(spre diferenta de restul popoarelor cu conceptii similare) totul este sub controlul unui unic Dumnezeu si finalul este foarte sigur,Binele va invinge.Este o idee ce a rezistat pana astazi,inclusiv in crestinism.

Paradigma lor de interpretare,dupa cum poti observa,poate avea similitudini,dar opereaza in alt registru.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 19.02.2014 at 00:05:28.
Reply With Quote