Aici s-au aruncat multe informatii si idei in joc si asa, din cate stiu, fara a fi medic, ci doar ca om, unele sunt cam ciudate.
1. Eu nu contest o alimentatie echilibrata si importanta unor anumite procese in organism. Stiu ca este bine sa avem o functionare normala a organelor. Atentie, asta inseamna echilibru si nu extreme.
Legat de intestinul gros. Eu nu stiu ce contine acest produs de care tot scrieti aici. Probabil insa ca efectul lui de evacuare este mai important.
Dar sa fim atenti:
a. nu trebuie sa iritam intestinul si anusul mult, cu tot felul de substante si clisme si etc. Este bine sa avem scaun normal, regulat.
Clisma nu curata decat pana la un anumit punct, destul de jos.
Pe partea cealalta se poate "umbla" numai cu un anumit regim.
b. Eu nu inteleg anumite lucruri: de la ce se formeaza polipi acolo, de ce se formeaza acele placi de care vorbiti? In mod normal la o evacuare normala si regulata si la o alimentatie mai bogata in fibre, ar trebui sa se curete automat.
Imaginati-va o seringa cu ceva in ea. In momentul in care impingem pistonul ea se curata automat. Pistonul ia si ceea ce este pe pereti.
c. In intestin exista niste bacterii, o flora, pe care nu este bine s-o distrugem. Si miscarile lui (ale intestinului) nu trebuie tulburate prin folosirea de substante care irita pentru a produce contractii. La un moment dat atat intestinul cat si anusul se vor lenevi si nu vor mai avea contractii deloc pe cale naturala.
De aceea se interzice stimularea deasa a laxatiei prin clisme, ceaiuri, supozitoare etc.
In general este bine sa nu intervenim in echilibrul organismului. Si in intestin si in rinichi si peste tot exista un echilibru al organismului.
Trebuie doar sprijinita o functionare normala, pe cale naturala: deci scaun pe cale naturala, alimentatie echilibrata, urinare naturala, etc.
Deci nu fortati lucrurile.
Am citit de multe ori ca lumea se simte mai bine dupa o anumita curatare, detoxifiere. Acum depinde cum se face asta. Si in mod normal organismul ar trebui sa functioneze singur, sa se administreze singur.
Mai degraba ar trebui umblat la alimentatie si nu trebuie folosita purgatia prin clime, sau supozitoare sau medicamente. Cel mai bun este scaunul natural regulat.
Mai exista un aspect de exemplu si la caile urinare: ca trebuie sa bem o anumita cantitate de lichid pe zi, ca trebuie sa avem grija cu anumite alimente care la unii oamenii produc depuneri de saruri si mai apoi pietre.
Acum si aici ma gandesc eu ca nu ar trebui exagerat. Nu ar trebui sa bem prea mult si sa obosim mult rinichii. Pe de alta parte unii oameni au nevoie de curatarea acestor saruri care tind sa se depuna. Dar nu stiu daca toti.
La fel si la scaun. Sunt oameni care au probleme, tendinta spre constipatie si asta trebuie inlaturat. Acolo trebuie asigurat un scaun regulat. Dar nu toti oamenii trebuie sa stea acum sa-si spele intestinul.
Cum nici o diaree nu este de dorit, oricat ar curata ea intestinul, are efecte negative.
Ceva interesant acum: am citit in biografia Marlenei Dietrich ca ea ca sa slabeasca, de fapt ca sa se mentina slaba (era o obsesie a ei) folosea des purgative. Daca era asa grozav nu stiu (nici pentru organism si nici pentru viata ei cotidiana).
2. Medicina are anumite aspecte care nu sunt clare, cel putin nu pentru omul de rand si poate nici pentru medici, din moment ce si acestia au pareri diferite si exista studii cu rezultate contradictorii.
Aici vorbiti despre reflux gastric. Am citit un pic pe net. Intr-adevar nu este vorba neaparat de gastrita, sau hiperaciditate, ci mai degraba de o proasta functionare a anumitor sfinctere. Ele nu inchid atunci cand trebuie si din miscarea stomacului, din continutul lui se deuce putin inapoi pe spre gura.
Un prim lucru important: mancarea in pozitie normala si liniste. Dupa masa trebuie stat in pozitie vertiala, sau sezand drept. Nu culcat imediat. La culcat: cu capul mai sus decat stomacul si eventual pe partea stomacului (sa nu aibe cum sa vina inapoi).
Se recomanda anumite medicamente (toata viata!) si o anumita dieta. Atentie, trebuie evitate produse care produc aciditate totusi!
Acum ajung si la aciditatea din stomac si anumite alimente:
AlinB are dreptate cand explica o anume recatie chimica (neutralizare acid cu baza), dar eu nu inteleg de ce totusi anumite alimente care cand le vezi si gusti au proprietati acide nu sunt asa si invers.
Aici nu am gasit inca explicatia.
Am citit si eu in multe locuri ca otetul de mere este foarte bun in multe boli si pentru slabit, desi este acid totusi. Este tot un acid acetic, fie ca se obtine din fermentarea vinului de struguri, sau a sucului de mere.
La fel se spune despre grapefruit. Este singurul citric care totusi nu produce aciditate, ci dimpotriva, in organsim produce o alta reactie, de neutralizare. Si marul la fel.
La fel se poate spune despre lapte. Cu ani in urma imi amintesc ca se discuta mult despre efectul laptelui in gastrita/ulcer. Multi recomanda sa se bea lapte.
Altii dimpotriva spun ca nu face bine. Chiar dintre pacienti.
Si se mi recomanda si smantana sau frisca.
Normal: laptele dulce, smantana, frisca, nu sunt acre, nu au acid. Ai zice ca sunt bazice, ca sunt emoliente, ca neutralizeaza acidul.
Si totusi unuii sustin ca nu sunt bune.
Mai exista o teorie care vorbeste despre acidifierea organsimului daca se consuma: lactate, oua, carne. Oare de ce? Si ca acestea se digera mai greu.
In acelasi timp se spune ca legume si fructe sunt bune, mai bazice.
Si totusi oamenii care au probleme cu stomacul nu suporta legume si fructe si au probleme mari de digestia. Acestea baloneaza si produc diverse alte reactii (inclusiv aciditate).
Si atunci?
Iata deci ca exista anumite paradoxuri in natura.
3. Mai cred in final ca depinde si de organism. Trebuie sa tinem seama si de ce se intampla cu organismul nostru, al fiecaruia. Nu cred ca sunt bune regulile generale. Fiecare suporta altfel si are nevoie de alte lucruri.
La mesjaul lui Mosh-Neagu inca o observatie - spune acolo ca:
"Cu atat mai mult, parca postul Pastelui este special conceput pentru probleme de sanatate. Pentru ca apar fructele de primavara, zarzavaturile proaspete si naturale din propria gradina, dar parca si organismul in sine tinde sa se regenereze incepand din Martie."
Acum depinde de data la care pica Pastele. Daca pica mai tarziu, mai pe la sfarsit de aprilie, mai, da, mai apar in unele zone legume.
Postul este insa indeosebi in luna martie si atunci inca nu prea este nimic in gradina. Fructe nici atat (ci doar din cele care se recolteaza) sau se pastreaza iarna: mere, citrice, banane.
Mai prin aprilie incep sa apara: loboda, ceapa verde, ridichi, urzici, spanac.
dar depinde si de zona sau daca se cultiva in sere.
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape
Last edited by sophia; 12.02.2014 at 12:57:30.
|