Citat:
Lista din paranteză ai auzit-o din zbor și nu ai încercat să vezi lucrurile mai în profunzime. Ce zici, dacă-ți dau un argument biblic pentru ceea ce numești ”cultul morților”, te apuci de cercetat în amănunt cum e cu icoanele și cu Sfinții?
|
Nu am auzit lucrurile astea din zbor. Da, sigur, astept versetele.
Citat:
Deopotrivă ar suna mai bine. Sfînta Scriptură e temelia credinței creștin-ortodoxe. Filocalia, Patericele, Viețile Sfinților, Hexaimeronul, Omiliile șamd sînt interpretări ale Bibliei, se bazează pe ea și nu contrazic învățătura Evangeliilor și a celorlalte cărți ale Bibliei.
|
Deci sa inteleg ca "Sola Scriptura", care reprezinta unul dintre mesajele reformatorilor care au luptat impotriva ereziilor din Biserica Catolica inca exista in Biserica voastra.
Daca zic ca vecinul meu Vasile a primit o revelatie de la Dumnezeu, prin care Dumnezeu ii spunea ca toti credinciosii trebuie sa stea in cap 10 minute inainte de culcare, l-ai asculta pe Vasile, ai crede ca el chiar a primit o revelatie din partea lui Dumnezeu? Nu. Aceasi parere am si eu fata de orice scriere non-biblica care vrea sa dea de inteles ca este insuflata de Duhul lui Dumnezeu. Care este rostul Bibliei daca nu e completa? Vreti sa spuneti ca Biblia e atat de greu de inteles incat un om oarecare nu poate sa o inteleaga si are nevoie de un guru care sa-i explice continutul?
Daca noi oamenii putem sa ne traim viata intelegand ca suntem capabil sa comunicam cu ceilalti oameni din jur, printr-o metoda inteligibila, atunci de ce nu putem realiza ca Dumnezeu, care este infinit mai inteligent si mai capabil decat omul, poate sa isi faca voia cunoscuta oamenilor.
Citat:
Slăbuț argument, caracteristic neoprotestanților care-i acuză pe ortodocși că țin ”datini” și ”obiceiuri omenești”. E confuzia clasică dintre ceea ce numiți voi tradiție și ceea ce este în realitate Sfînta Tradiție despre care nu vă povestesc predicatorii de la pupitru - nu de alta, dar nici ei nu știu de fapt ce e Sfînta Tradiție.
|
Slabut argument?? Textul ala se potriveste atat de bine.
Imi poti da exemple de datini/obiceiuri/traditi de-ale neoprotestantilor?
Citat:
Am mai spus-o: nu e in interesul nostru sa te lamurim.
|
Vezi? Aroganta asta a ta/voastra ma face sa cred ca de fapt nu il cunoasteti pe Isus. In Matei 28:19-2 Isus a zis "Duceți-vă și
faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.
Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit."
Citat:
Faptul ca tu iti arogi dreptul sa filozofezi peste Sfintii Parinti, mijlocitori pana in zilele noastre
|
1 Timotei 2:4 "Căci este un singur Dumnezeu și
este un singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni: Omul Isus Hristos"
Iarasi. Astea sunt unele dintre multele versete care nu ma lasa sa devin ortodox. Tu, daca chiar crezi ceea ce scrie in Biblie, ai incerca sa afli adevarul, nu sa te ascunzi in spatele unor doctrine care nu au baza biblica. Dar se pare ca preferi mai degraba sa crezi ceea ce spune Sfantul X si Sfantul Y, decat ceea ce spune Dumnezeu prin Sfanta Scriptura. Eu cred ca gresesti, dar spre deosebire de tine, eu nu te urasc. :)
Eu nu neg posibilitatea existarii multor oameni ortodocsi care sa fie salvati si sa mearga in cer, dar Biserica Ortodoxa nu vorbeste un mesaj care poate fi armonizat cu Evanghelia Biblica a lui Hristos. Mesajul reformatorilor "Doar Scriptura, Doar Credinta, Doar Harul, Doar Hristos" ("Scripture Alone, Faith Alone, Grace Alone, and Christ Alone") lipseste complet din Biserica Ortodoxa, si asta e un punct extrem de important. Si numai pentru acest lucru as respinge ortodoxia, considerand-o o religie gresita.