Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Dar cine a pus la îndoială, pe acest topic, unicitatea teologiei și spiritualității ortodoxe între toate confesiunile și denominațiunile creștine?
Cine a relativizat Ortodoxia, astfel încât să fie necesar ca dvs să ne argumentați de ce este preferabil să fim ortodocși?
Și, în primul rând, cine dintre noi a îndrăznit să scrie vreun cuvânt necuviincios la adresa Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioare Maria, pe care niciodată nu o vom părăsi?
Personal visez o unitate în care fiecare dintre noi să-și păstreze credința proprie și să avem comuniune în rugăciune , în dialog, în iubire.
Niciodată nu aș accepta să încetez a o mai cinsti pe Măicuța, pentru nici un fel de motiv!
Dacă mi s-ar cere așa ceva, atunci ecumenismul, la care acum ader cu bucurie, ar deveni pentru mine o simplă ideologie bună de aruncat la gunoiul istoriei, întocmai ca toate ereziile și ideologiile apărute și dispărute în negura veacurilor, împrăștiate și risipite, rând pe rând, de către lumina adevărului divin.
La ecumenism aș fi dispusă să renunț, fără regrete, dacă s-ar transforma în relativism religios;
nu voi renunța, însă, niciodată la Sfintele Taine (în special Sfânta Euharistie, pentru că acolo este Trupul și Sângele Dumnezeului meu) și la relația cu Sfinții (mai ales cu Fecioara Preacurată);
nu voi abandona niciodată, de asemenea, idealul unității tuturor creștinilor, chiar dacă îl voi căuta în actuala mișcare ecumenică sau în cu totul altceva (în cazul în care această mișcare va degenera în relativism).
|
Acest "dar cine... cine... cine" chezășuiește absența oricăror moderații și judecăți cumpănite, nădăjduiesc într-o absență de moment. Deunăzi mă întrebai, pe același ton nechibzuit, care-i legătura între ecumenism și convertirea satelor ortodoxe la protestantism, într-o perioadă-n care toți vor unitate, dar bat în porțile oamenilor, lăsându-le jumătate de sac lângă zăplaz, cu mălai, grâu, crupe, că-i bun orice la sărăcie, cu promisiunea că vor căpăta cealaltă jumătate dacă își cheamă toți frații, cumnații, să-și adune tot neamul, care de pe unde or fi, să semneze că din data primirii sacului îs protestanți sadea, unul și unul. Interesul pentru o aderare conștientă a individului fiind nul, că nu contează omul, ci numărul pe care om lângă om îl formează. Și uite așa, gardurile de pe toate ulicioarele primesc câte-o bidinea cu vopsea, să se știe care-i prozelit fruntaș și o trecut din prima și cu care încă mai e de lucrat... la sacii de grâu.
Nu vezi legătura, nu? Între același protestant care îți zâmbește că vrea unitate, dar el cu o zi înainte chiaunea de cap muierile prin cele cătune sărmane. Că de la muieri se-ncepe treaba, vezi și tu că-s naive. Și de la bețivi. Singurii care rămân ortodocși îs câinii din legătoare, numai de ăia se mai tem "leagă-ți javra, bade, că am ceva să-ți spun".
Apoi tot tu spui - cine alta? - că vrei să-și păstreze fiecare credința, dar să vă rugați împreună, căci tu nu renunți - nu, nuuuu, nuuuuu!- la Preasfânta Maică a lui Hristos. Și când ajungeți la rugăciunile închinate Preacuratei, ce faci? Crapă protestantul când aude, înghiți tu vorbele, leșină ăla pe covoare, pui tu ceaslovul jos? Cum faceți? Să știu și eu cum stă treaba, că de privit de lângă voi, nicicum n-o voi face. Mulțumesc lui Dumnezeu că mai sunt biserici și mănăstiri neatinse.