View Single Post
  #53  
Vechi 24.01.2014, 18:51:23
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Cum precizam in alt mesaj, invatatura ecumensita este aproape in totalitate protestanta.
Cea mai importanta dogma, pe care a enuntat-o chiar Luther, este Sola Fide, numai credinta. Aceasta este si invatatura pe care se bazeaza conceptiile ecumeniste. E o invatatura gresita, opusa celei ortodoxe. Protestantii, si mai ales neoprotestantii, cred ca doar sa creada cineva in Iisus e important, botezul e considerat doar un legamant, la fel ca taierea imprejur la evrei. La fel Sfanta Impartasanie, e o aducere aminte a evenimentului de acum 2000 de ani.
Dimpotriva, in ortodoxie doar credinta nu are niciun efect pentru mantuire, importante sunt Botezul si Impartasania, adica Sfintele Taine. Credinta exista si in Vechiul Testament, sunt chiar primele trei puncte din decalog. In Sfanta Scriptura scrie ca prin har suntem mantuiti, nu prin fapte, adica botezul si celelalte Sfinte Taine. Luther si protestantii, fiind exclusi din BC, probabil au vazut ca nu mai au succesiunea apostolica, asa ca au spus ca nu mai are importanta acest lucru, conteaza doar sa creada cineva in Iisus.
Aceasta invatatura este transferata si in ecumensim, adica negarea sau minimalizarea importantei Sfintelor Taine. Si, implicit, a Bisericii. Pentru ca Biserica nu e daor o comunitate de credinciosi, cum cred protestantii, rolul ei principal este transmiterea harului credinciosilor, prin Sfintele Taine.
De aceea toti sfintii si catehismul spun ca nu exista mantuire in afara Bisericii, pentru ca nu exista Sfintele Taine si nu este transmis harul, vital pentru mantuire. Pentru ca Iisus a spus ca cine nu se boteaza si nu se impartaseste nu se poate mantui.
Bine ca a revenit si Laura, ca aveam impresia ca sunt ca voinicii din poveste care se bat cu 7 deodata si nu mai faceam fata, eu nefiind voinicul respectiv :-)

Miscarea ecumenica a fost initiata intr-adevar de protestanti, mai ales, dar inca de la inceput au participat si ortodocsii, si catolicii.
Nu sunt de acord de tot ce se face acolo, de multe ori sunt discutii nefructuase , s-a creat un intreg aparat foarte complex, desprins de realitatea crestinului obisnuit; si intr-adevar, cadrele de discutie sunt occidentale, este foarte greu pentru ortodocsi sa intre in ele.

Insa asta nu insemana ca nu este foarte important sa participe si ortodocsii la aceste dialoguri, pentru motivele de care spune si Laura, si de care am spus si eu, le complectez aici:
- pentru a face cunoscuta in masura posibilului credinta ortodoxa celorlalti (altfel, nu vor veni ei la noi sa o afle); lucru care se intampla intr-o anumita masura - un prim efect pozitiv.
- pentru a dialoga si a ne intalni cu celalalt (a explicat Laura mai bine de ce e important sa vorbim intre noi si de ce nu este periculos si nu trebuie sa ne fie frica, as mai adauga: este mult mai bine sa vorbim decat sa ne batem intre noi. Dam un exemplu foarte rau lumii necrestine certandu-ne intre noi. Eu am preferat (acum cativa ani) sa vorbesc pe forum despre ecumenie, nu de ecumenism, entru a evita ismul care implica o ideologie, o platforma.
- daca noi nu ne vorbim, cum putem spera ca Duhul sa lucreze la indepartarea problemelor teologice care au dus la diversele schisme?
- pentru a regasi ce este comun; si da, avem mai mult in comun decat avem diferente.
- si - asta da, stiu ca o sa socheze pe unii - a vedea ce au altii bun si noi poate nu vedem, sau a trecut pe planul doi. Am dat deja exemplul lui Luther: ortodocsii actuali au de invatat de la el, pentru ca majoitatea ortodocsilor de azi participa la slujbe intr-o limba ininteligibila, desi nu asta a fost principiul de baza. Si ar trebui sa ia exemplu de la protestanti in cunoasterea Bibliei (si revenind la cunoasterea pe care o aveau sfintii parinti). Ma opresc aici cu exemplele deocamdata.

Ziceai ca nu exista efecte pozitive. A citat deja cateva.
Un alt efect pozitiv al miscarii ecumenice a fost ca pentru prima data dupa secole cat au fost despartiti de istorie (mongolii, turcii etc), ortodocsii au inceput sa se intalneasca intre ei.. Asta s-a intamplat cu mult inaintea conferintelor 'panortodoxe'.
Si alt efect pozitiv a fost ca, in discutia comuna cu altii, ortodocsii au exersat formularea ortodoxiei intr-un mod mai potrivit credinciosilor epocii noastre, mai ales cei care stau in tari majoritar catolice sau protestante.
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)
Reply With Quote