View Single Post
Vechi 12.01.2014, 15:51:05
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Cred ca acum stiu de ce vorbim in paralel.
Este confuzia ta cu privire la notiunile: Iisus Hristos, Scripturi, Biserica, biserica.
Te rog demonsteaza ceea ce sustii. Demonstreaza , citand ce am spus eu, ca fac o confuzia si nu inteleg ce inseamna : Iisus Hristos, Scripturi, Biserica, biserica.
De fapt tu esti cea care nu intelegi si am sa iti demonstrez pe definitiile tale.

Citat:
Scripturi = cele lasate de Dumnezeu, in Biblie, Sf.Evanghelie.
Daca enumeri inseamna ca sunt lucruri distincte. Daca nu stii ca sunt lucruri distincte mai documenteaza-te. Sf Evanghelii sunt cuprinse in Sf Scriptura (Biblia). Sf Traditie, adica ceea ce numesti tu "carti scrise de oameni" sunt revelate de Dumnezeu. Deci cine face confuzie de termeni?

Citat:
Celelalte sunt carti scrise de oameni.
Depinde ce intelegem prin celelalte. Daca vorbim de Sf Traditie este revelata de Dumnezeu si nu exista relatie de subordonare. Inca un punct unde te apropii ca sa nu spun ca te identifici) cu protestantii.

Citat:
Sinoadele sunt formate tot din oameni. Fiecare cu intelegerea lui.
Daca ai fi stiut ce presupune invatatura Bisericii te-ai fi abtinut. La fel daca ai fi stiut cum incept toate invataturile statornicite la Sf Sinoade Ecumenice, te-ai fi abtinut sa mai spui ca sunt intrepretari ale oamenilor. "parutu-s-a Duhului Sfant si noua" - Il include pe Dumnezeu, adica este invatatura divina exprimata prin oameni.

Citat:
Biserica = credinta, dogme
Nu. Si asta dovedeste necunoastere. Si mai si sustii ca tu afirmi doar lucruri pe care le stii si pe care l-ai verificat. Bine, in acelasi timp afirmi ca in materie de credinta nu esti sigura de nimic si astfel te contrazici, dar....
Biserica este institutia divino-umana, care are ca scop desavarsirea membrilor sai si care prin Sfintele Taine impartaseste acestora harul Duhului Sfant in vederea mantuirii.

Citat:
Poti sa pui semnul egal si intre Biserica si Iisus Hristos.
Iar sustii lucruri fara acoperire. Unde am facut eu asta.
Dar se pare ca tu nu intelegi Biserica. Hristos este capul Bisericii, iar Biserica este infailibila.

Citat:
Exista lucruri definite in Scripturi, de la Iisus Hristos si lucruri definite de oameni, inclusiv cei din ierarhiile bisericesti.
Altfel zis o alta exprimare de tip protestant. Dar ca sa discutam concret, da exemple.

Citat:
Discutia noastra de pe acest fir nu se refera la invataturile Bisericii si nici la Scripturi. Se refera la o indicatie a BO Romana si aplicarea ei de catre preoti (oameni).

Te rog sa faci aceste diferente si sa nu le mai confunzi.
Nu. Discutia de refera la felul cum cred oamenii ca ar trebui sa se procedeze in virturea unei traditii lumesti ignorand justificarea recomandarii Sf Sinod.

Citat:
2. Ti-a pus si Antonia un material doveditor (ieri).
Povesti. Concret, pe firul discutiei: care sunt argumentele in sustinerea parerii ca pe 1 ianuarie ar trebui sa se savarseasca Molitfele Sf Vasile. Cea mai simpla modalitate de a evita raspunsul este sa spui ca s-a raspuns. Nu s-a raspuns. Concret, o singura fraza este suficienta. Vreau sa vad unde este, eventual cu citat daca sustii ca s-a raspuns.

Citat:
3. Nimeni nu poate cere unui preot modificari in slujbe. Adica se pot cere, dar preotul face tot cum vrea el.
Fereasca Dumnezeu. De ambele situatii: si sa i se ceara preotului sa modifice slujbele si sa le faca asa cum vrea el.

Citat:
Adica eu nu am cerut preotului sa citeasca moliftele. Nici nu am nimic special cu ele.
Te contrazici. Daca spui " Nici nu am nimic special cu ele." inseamna ca nu ai nevoie. Cum am stabilit ca ele se fac numai daca are cineva nevoie de ce sustii ideea de a de face pe 1 ianuarie. Vezi ca la fiecare raspuns te afunzi tot mai mult.

Citat:
Daca le citeste eu ma duc si le ascult, in ideea ca-mi fac bine.
Ce bine iti fac exorcismele?

Citat:
Si nu eu imi alung raul din mine. Ai inteles gresit. Moliftele (zic eu) imi alunga influente rele.
Concret, ce iti fac? Ce diavoli alunga din tine?

Citat:
4. Ba da, exista putinta proprie a fiecaruia. Sunt unele lucruri care nu le vrei, altele care chiar nu le poti. Exista intotdeauna un drum de mijloc. Si in credinta. Si asta am discutat cu preotul meu si cu parintele Galeriu.
In primul rand nu poti demonstra afirmatia. In al doilea rand nu poti demonstra ca nu ai inteles gresit sau ce ai vrut tu sa intelegi. In al treilea rans si daca ar fi cum sustii tu (ma indoiesc ca Parintele Galeriu ti-a spus asta) este irelevant pentru ca nu conteaza parerea personala a nimanui ci invatatura Bisericii.
Citeste articolul.
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...ca-142750.html

Citat:
De aceea pe unul Dumnezeu il face monah, pe altul preot de mir, pe altul laic. Dupa putintele fiecaruia.
Inca o invatatura a Bisericii pe care nu o cunosti. Aici sugerezi predestinarea. Dumnezeu nu face pe nimeni nimic. Fiecare alege.

Citat:
5. Craciunul si Revelionul sunt sarbatori. O sarbatoare presupune si bucurie.
Ce sarbatoare este Revelionul? Atentie, nu intreb ce se sarbatoreste pe 1 ianuarie, ci ce sarbatoare este Revelionul (si scris cu litera mare).

Citat:
Asta am spus de fapt. Si nu mananci de post la sarbatori. Nici macar la manastiri. De aceea a si fost trecut in calendar -Harti in perioada dintre Craciun si Boboteaza. Si tu (si altii) vreti totusi post.
Mai sustii mult ca as fi spus lucruri pe care nu le spun. Te rog de acum cand sustii ca as fi spus lucruri arata-mi unde am facut asta. Altfel zis ori minti ori nu intelegi.

Last edited by Lucian008; 12.01.2014 at 15:55:43.
Reply With Quote