View Single Post
Vechi 12.01.2014, 15:07:18
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

1. Cred ca acum stiu de ce vorbim in paralel.
Este confuzia ta cu privire la notiunile: Iisus Hristos, Scripturi, Biserica, biserica.

Scripturi = cele lasate de Dumnezeu, in Biblie, Sf.Evanghelie.
Celelalte sunt carti scrise de oameni. Sinoadele sunt formate tot din oameni. Fiecare cu intelegerea lui.

Biserica = credinta, dogme
Poti sa pui semnul egal si intre Biserica si Iisus Hristos.

Dar Biserica nu este nici BORomana si nici biserica la care ne ducem fiecare.
Acelea sunt organizatii ierarhice, respectiv comunitati.

Exista lucruri definite in Scripturi, de la Iisus Hristos si lucruri definite de oameni, inclusiv cei din ierarhiile bisericesti.

Discutia noastra de pe acest fir nu se refera la invataturile Bisericii si nici la Scripturi. Se refera la o indicatie a BO Romana si aplicarea ei de catre preoti (oameni).

Te rog sa faci aceste diferente si sa nu le mai confunzi.

2. Ti-a pus si Antonia un material doveditor (ieri).

3. Nimeni nu poate cere unui preot modificari in slujbe. Adica se pot cere, dar preotul face tot cum vrea el.
Adica eu nu am cerut preotului sa citeasca moliftele. Nici nu am nimic special cu ele.
Daca le citeste eu ma duc si le ascult, in ideea ca-mi fac bine.
Si nu eu imi alung raul din mine. Ai inteles gresit. Moliftele (zic eu) imi alunga influente rele.

In rest nu are rost sa mai discutam.
Da, ai dreptate, depind multe lucruri de preot si de comunitatea bisericeasca.
Si asta ne influenteaza mult.

4. Ba da, exista putinta proprie a fiecaruia. Sunt unele lucruri care nu le vrei, altele care chiar nu le poti. Exista intotdeauna un drum de mijloc. Si in credinta. Si asta am discutat cu preotul meu si cu parintele Galeriu.

De aceea pe unul Dumnezeu il face monah, pe altul preot de mir, pe altul laic. Dupa putintele fiecaruia.

5. Craciunul si Revelionul sunt sarbatori. O sarbatoare presupune si bucurie.
Asta am spus de fapt. Si nu mananci de post la sarbatori. Nici macar la manastiri. De aceea a si fost trecut in calendar -Harti in perioada dintre Craciun si Boboteaza. Si tu (si altii) vreti totusi post.

In rest nu (mai) discutam pe acest fir.