View Single Post
Vechi 09.01.2014, 12:21:58
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
De unde stii? Pe ce se bazeaza stiinta ta?

Stii prost. Molitfe nu se citesc in cinstea Sf Vasile, ci pentru nevoile oamenilor, dar in anumite conditii care pe 1 ianuarie nu prea sunt indeplinite de multi.

Si totusi exista un vinovat?

Daca nu stii tu nu inseamna ca nu exista.
Oricum, care e referirea la vegani? Tu stii despre ce vorbesti? Ce lagatura au veganii cu faptul ca se mananca sau nu in noaptea de Anul Nou?

Si uite asa, daca nu ne convine ceva sa sustine Biserica sau nu intelegem respungem, nu acceptam dar avem TUPEUL de a ne declara crestini. Asta este o chestie minora. Dar cine face asta cu o chestie minora nu are o problema sa o faca si cu invataturile de credinta.

Dar explicatiile date le-ai citit? Ai incercat sa le intelegi? Daca nu intelegi ceva "pe limba tuturor" si destul de simplu ai o problema.
Si stiu acum sunt eu rau si agresiv. Dar oare unde nu am avut dreptate?

Da. Asa e. Nu existau nici Sf Taine, nici slujbe... Nu o fi mai bine la protestanti/neoprotestanti, ca la unii asa e si acum.

Pai da. Stam si ne pirdem vremea cu Sf Litughie.

Pffff... si uite asa ar trebui sa se apuce Biserica sa faca nist concursuri de popularitate.
Pomohaci clar o sa fie in top.
Intrebarea e: se pot inscrie si pastori?

Bine ca nu trage cortina.

Dar chiar sunt curios. Nu e normal si nu e bine, da?
Si cu propui tu sa schimbam? Ce propuneri ai? Ca poate pe "piata" deja exista unii care sa raspunda la genul asta de "nevoi".
Eu as vrea sa stiu pana la urma de unde ai tu siguranta si dovada ca ceea ce tot spui pe acest forum este asa? Esti preot, monah, teolog?
De ce trebuie sa te credem pe tine? Si nu pe mine, sau pe altul?
Stiinta ta pe ce se bazeaza? A mea, se bazeaza pe ceea ce am aflat din biserica (si mama mea se ducea pe 1 ianuarie la biserica), si din biserica unde merg si din diverse informatii scrise. Eu nu afirm nimic fara sa fiu sigura.
Sunt adeseori criticata ca nu inteleg, sau nu sunt sigura. De aceea tot intreb si caut sa aflu. Dar nu sustin ceea ce nu stiu sigur.

1. Se citesc si pentru nevoile oamenilor. Dar de ce tocmai pe 1 ianuarie? Nu cumva pentru ca El le-a compus? Si numva se imbina amele explicatii pentru data de 1 ianuarie? Si serbarea sfantului si nevoile oamenilor.
Poate ca si pentru ajutor in noul an. Nu?
Inainte asa se citeau si vad ca se mai citesc si acum. Pe 1 ianuarie, la slujbele de Maslu etc.

2. Nu stiu daca e bine sa-l numim vinovat, dar el exista. Acela, sau aceia care au stabilit asa in calendar, sa fie citite pe 1 ianuarie si nu in alta zi.
In fond Sf. Vasile cel Mare este serbat si pe 30 ianuarie. S-ar fi putut citi atunci, cu post de 1 zi inainte. Daca asta este problema.

3. Veganii sunt aceia care nu mananca nimic animal. Inclusiv de revelion, de Craciun si de Pasti. Ei pot atunci sa participe oricand la cele bisericesti unde se tine post, caci oricum il tin (pe cel alimentar cel putin).
Restul oamenilor mananca de dulce de sarbatori. Asa este normal.

4. Tocmai. Daca ne declaram crestini si ortodocsi, atunci sa tinem posturile cum se cade (si nu numai de la ora 12 din noapte). Macar o zi putem s-o facem. Mai multe multi nu pot sa tina. Eu din respect pentru Sf. Impartasanie n-as putea s-o iau doar cu ajunare de la ora 12, fara post. Eu postesc si pe urma din seara de dinainte cand ma culc si pana cand iau impartasania, nu bag nimic in gura. Nici medicamentele.
Cu moliftele nu stiu sa spun de ce trebuie post.

5. In general nu inteleg legatura intre a nu manca anumite alimente si alte lucruri din credinta. De ce daca bei o cana de lapte esti mai pacatos, nu poti sa te rogi sau sa participi la o anumita slujba? Cu ce te impiedica acea cana de lapte? Sau ce ai in plus daca n-o bei. Te face mai bun?
Da, tii postul ca pe o ofranda adusa lui Iisus. Dar asta este ceva personal intre tine si Iisus. Atat.
Eu asa imi imaginez postul. Si nu pentru ca scrie in calendar si altfel ma da afara din biserica. Este cu totul altceva.
Si tii postul ca sa primesti cum se cuvine Sf. Impartasanie (dar nici acolo nu stiu ce legatura are alimentul (ceaiul sau laptele) cu credinta). Dar nu ca sa poti citi o rugaciune, sau mai stiu eu.
Sa ma ierte Dumnezeu daca gresesc.

6. Tu atat ai inteles din ceea ce am scris eu si mai ales din pildele lui Iisus, din Sf. Evanghelie?
Ce legatura au protestantii aici? Eu vorbeam de vremea lui Iisus. Asa facea El!!!

Si am scris in mesajul meu cum facea Parintele Galeriu. Nu-ti convine asa, treaba ta. Facea si slujbele, dar iubea si oamenii si era mereu cu ei, langa ei, pentru ei, pana la epuizare.
Mie asa mi-a placut. Imi lipsesc unele lucruri in biserica.
Si poate ca se mai fac de anumiti preoti (putini), pe undeva.

Last edited by sophia; 09.01.2014 at 12:33:15.
Reply With Quote