Am uitat sa zic si parerea mea in legatura cu serbarea onomasticii Cristinelor si Cristianilor chiar in ziua praznicului Nasterii.
Intr-o lume excesiv de secularizata (imbibata pana la refuz de duhul lumii materiale) in care toata lumea sarbatoreste de Craciun bradul, cadourile, familia, pe Mos Craciun, pe renul Rudolf, elfii, spiridusii, jingle bells, pralinele, Coca-Cola, podoabele, petrecerile cu sarmale si carnati, deci, intr-o lume in care se sarbatoreste cam orice, mai putin Sarbatoritul (apropos, unii atei chiar s-au simtit indignati cand au fost intrebati ce anume sarbatoresc de Craciun de vreme ce nu cred ca Hristos e Fiul Lui Dumnezeu?), eu, una, consider ca nu se cade sa-L mai eclipsam pe Sarbatorit si cu Cristiani si Cristine, aducandu-i pe acestia in prim plan.
Dupa cum de ex., asa cum zicea mai sus si Fani, in 8 septembrie o sarbatorim doar pe Maica Domnului si o asezam doar pe ea in centrul atentiei, si de abia in urmatoarea zi, pe 9 septembrie, ii pomenim pe parintii ei, Ioachim si Ana, parerea mea ar fi ca aceia care totusi de Craciun Il sarbatoresc pe Hristos, sa-si serbeze onomastica ulterior daca poarta numele Cristian/Cristina.
Daca chiar si Maica Domnului, care a avut rolul principal, se sarbatoreste de abia in ziua urmatoare, cu atat mai mult, n-ar trebui sa ne asezam noi pe soclul Sarbatoritului macar in aceasta mare zi. ( inmho – in my humble opinion).
Dar bineinteles, fiecare asaza in centrul atentiei pe cine doreste.
Last edited by delia31; 08.01.2014 at 21:13:40.
|