Citat:
În prealabil postat de sophia
Mai delia31, eu cred ca vorbim toti aici in limba romana.
Tu intelegi ca la noi in calendar scrie "harti" astazi?
Intelegi cuvantul asta? Harti! Nici o alta explicatie in plus.
Aici pe site scrie: zi de post si dezlegare la branza, oua si nu stiu ce.
Unde scrie de post negru pana la ora? Unde scrie "negru"?
Eu am impresia ca noi intelegem altceva cand vorbim de cuvantul post. Eu inteleg cu mancare de post, tu intelegi
post negru. Este asa?
Astea sunt doua lucruri diferite!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Doua calendare diferite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
In rest nu mai comentez. Tu vorbesti despre altceva.
Am pus canonul acela a nu stiu cata oara si am bolduit cuvantul "post". Nu scrie ca este post negru!!!!! Indiferent daca tie ti se pare absurd sau nu.
Si da, daca unii sunt vegani, este alta poveste. Eu nu discut aici de preferintele culinare ale unora ci despre postul alimentar.
Nu stiu ce sunt alea caslegi. De ce ma omori cu ele?
Si exact asta spuneam si eu:
In perioadele de post de mai multe zile, da, se tine post sambata si duminica. Dar atentie, cu anumite dezlegari!!!!
Da, stiu ca mai exista cateva zile din an cu post de o zi. Inseamna ca si alea daca pica sambata sau duminica se tine post. Aici nu stiam eu exact.
Dar in rest, in perioadele celelalte eu stiu ca nu se tine post sambata si duminica. Si totusi se tine!!!!
Pentru ca lumea tine postul ca sa se impartaseasca. Si atunci se tine si sambata si duminica. Chiar negru, pentru ca pana la pranz cand primesti impartasania nu ai voie sa iei nimic in gura. Dupa aceea, iar sunt impartite parerile: unii spun sa mananci de post dupa impartasanie, altii spun sa mananci de dulce.
La fel in ziua de Craciun, de ex. sau alte sarbatori, cand te duci la liturghie si te impartasesti.
Multi sustin impartasitul des si atunci automat trebuie sa postesti tot timpul.
In fine, ceea ce spuneam eu era doar ca as fi preferat niste reguli unitare.
E totul mult prea complicat, calendare diferite, pareri diferite. Fiecare preot zice altfel.
Ba ca nu se tine post duminica, ba ca se tine post ca te impartasesti. Alea 12 ore si mai mult se cheama totusi post, chiar negru. Pentru mine cel putin.
Nu stiu de ce spui tu ca mancarea de dulce este compatibila cu impartasitul. Nu este. Ah, doar ca poti manca, dupa unele teorii, de dulce dupa ce te-ai impartasit.
Parintele Cleopa cere 3 zile de post si dupa impartasit. Ia sa te uiti.
Inca ceva: eu vad lume care se impartaseste la sarbatori si in fiecare duminica. De ex. pe 1 ianuarie.
Ei nu stiu cum fac ei. Mananca de revelion ceva sau nu (de dulce). Eu una n-as putea asa. Ori mananc de dulce de revelion, dar atunci nu ma impartasesc, ori tin post si ma impartasesc.
Este treaba lor ce fac. Vroiam doar sa spun ca sunt oameni si oameni. Fiecare face cum crede.
|
Sophia, nu stiu de ce te indignezi asa. Am impresia ca oricine, orice ti-ar zice, tot nelamurita ramai. Nici eu nu inteleg multe, dar nu ma impacientez chiar asa pe cei care incearca sa-mi explice. Ok, eu nu te-am lamurit, poate te ajuta altcineva.
In prima mea interventie, ti-am dat un link cu particularitatile specifice ajunului Bobotezei cand se intampla sa fie duminica. Mai citeste o data, sau de doua ori, si vei vedea ca ceea ce ti se pare tie derutant si neunitar e doar o exceptie fiindca anul acesta cade duminica. In rest, nu stiu unde e deruta.
Cat despre vinerea de dinaintea Bobotezei de anul acesta cu totul special, eu
ti-am zis ceea ce a zis la biserica un parinte expert in Liturgica si tipic bisericesc.
Aceeasi opinie era si pe linkul pe care ti l-am dat.
Acelasi lucru scrie si aici pe site: zi de post dar si dezlegare la lapte, branza, oua. Cum vine asta? Ori e post, ori e dezlegare? Si ti-am zis ceea ce am aflat si eu de la altii si am acceptat fara alte comentarii. Adica, nu se mananca nimic pana la ceasul al IX-lea (ora 15), dupa care, e dezlegare la lapte, branza, oua.
Reciteste linkul. Expertul in liturgica care a scris articolul acela, sigur a citit mai mult pe tema asta si nu a scos asta din burta. Daca vrei, primesti, daca nu, nu.
Daca in episcopia de care apartine biserica ta, se practica altfel, si ai neclaritati, te duci acolo si intrebi ce si cum.
In legatura cu impartasirea in ziua de anul nou, din cate stiu eu, si din cat se specifica in calendar, din 25 decembrie pana in 4 ianuarie, e harti, adica dezlegare la de toate (cu exceptia vinerii de dinaintea ajunului Bobotezei cand acesta cade duminica, vinere, in care se ajuneaza pana la ora 15), prin urmare, cine se impartaseste de la Craciun pana in 4 ianuarie, primeste dezlegare sa manance orice in ziua in care s-a impartasit (cu buna cuviinta si fara lacomie, evident).
Cat despre ce zice Pr. Cleopa, cred ca se refera la cei care se impartasesc mai rar si nicidecum dupa noaptea de revelion. Dar parca tu nu prea il consideri pe Pr. Cleopa de referinta. De altfel, am si precizat, duhovnicul e cel care stabileste in functie de bolile sufletesti ale fiecaruia, care, cata nevoie are de post, mai aspru sau mai putin aspru, in functie de patimile care ne stapanesc.
Daca tie ti-a spus preotul sa nu te impartasesti de 1 ianuarie decat daca mananci de post de revelion, sau daca faci asta de la tine citire, atunci, habar n-am ce sa-ti zic.
In rest, iti doresc un an nou linistit si aducator de limpezimi!