Citat:
În prealabil postat de AlinB
Si daca n-ai Biserica, ci religia ta construita "adhoc" si modificata "adhoc" in functie de necesitati?
Eventual care o suprapui peste ceea ce este de fapt "invatatura Bisericii" si tai cu diverse argumente ce nu intra in tipar?
Observ ca ai devenit iarasi "ortodox" la profil, perspectiva din care, desigur, pot fi de acord in mare cu ce spui, cu mici amendamente.
Intrebarea este cat o sa tina (treaba cu profilul pe ortodox).
|
Daca ai sti istorie a Bisericii (nu hagiografii narcisist-onirice si/sau insiruiri triumfaliste de evenimente si date) mai multa, m-ai intelege. Ti-am mai spus: eu nu POT crede ca voi; nu inteleg (mai bine zis nu posed) mecanismul prin care un om alege sa creada in ceva, indiferent de ce mai poate afla ulterior. Si nu, nu e vorba de instabilitate. Pur si simplu, o detasare amara: sunt atasat aproape doar informational de o credinta data. Sunt credincios, dar la modul sceptic. Nu ecumenist-irenist a la Laura lu' Stifter, dar nici nu isteroid-mistic-toroipanesc-petruvodic (aia chiar nu mi s-ar potrivi deloc, mai bine mort (vorba vine) decit un misticard care isi proclama duhovnicul "guru"). Am facut un experiment, timp de cativa ani, si m-am intors, nefortat de cineva, la "programarea de baza". Insa nu in felul in care ai crede. Pur si simplu e o atasare la nivel sentimental (in aceasta credinta m-am nascut), ornata cu abordari prin prisma intelectuala (stiu cit stiu, nu zic ca foarte multe in acest domeniu, insa le stiu intr-un fel prea rece, ca sa mai am evlavie). Am vrut sa fiu in "pielea" confesionala diferita, si am vazut, s-a incheiat, definitiv orice "calatorie in afara". Se pare ca oamenii nu sunt inruditi nici cu maimuta, nici cu porcul, nici cu..., ci cu....borcanele/recipientele in genere. Le place atit de mult sa aiba etichete... Se pare ca la mine, a avea/a cauta etichete e un sport care nu mi-a priit si nici placut. Pur si simplu nu am gena religiozitatii institutionalizate...dar nici a ateismului tembel-militant.
Ma deranjeaza ca ti-a casunat pe mine. Chiar ca Decebal si Fani71 au dreptate; cel putin in aceasta privinta (cu "gica contra"). Nu stiu daca ai observat, dar tocmai cei ca mine "ataca"/ofenseaza cel mai putin, in forum si viata reala deopotriva. Poate pentru ca "noi" nu avem acel gen de evlavie, pe care eu il vad primejdios de similar atasamentului unei galerii fata de echipa... Cu alte cuvinte, nu dau doi bani pe a fi intr-o galerie, sau chiar in echipa. Si nici pe a huidui echipa/galeria adversa. Orice galerie si orice echipa de acest gen, auto-definit ca "infailibil". Punct.