Ce spun însă conducătorii societății?
„Noi nu vindem simple brățări de silicon, ci vindem produse pentru o viață fericită. Funcționarea brățării se bazează pe filozofia orientală, pe chakre și pe principiile acupuncturii. De aceea nu dorim să o facem modă din lifestyle”, spune Ioannis Karahalios, directorul societății, care menționează că astăzi în societatea greacă brățara are o cerere mai mare decât cea la care pot face față. „Ca societate dorim să rămânem departe de lumea medicală și de marile societăți cu interesele lor. Iar dacă cineva dorește confirmare, să meargă în China, să descopere chakra și să caute o explicație oficială referitoare la ele. În viața noastră există unele lucruri care nu se explică, pentru că așa sunt ele”, încheie el.
Dar ce sunt chakrele pe care se bazează brățările energetice?
Chakrele sunt 7 centri energetici ai corpului, care influențează direct sănătatea organelor cu care sunt în legătură.
Cuvântul chakra înseamnă roată în sanscrită. Semnificația chakrelor este arătată în renumitul text sanscrit „Shiva Samhita” referitor la yoga. Sistemul chakrelor este constituit din șapte centri energetici nevăzuți care sunt plasați gânditor de-a lungul coloanei vertebrale, prin care curge energia vitală. Așadar, chakrele constituie elementul de bază a teoriei yoga și al cultului budist.
Ziariștii se află în nedumerire, neștiind dacă este vorba despre o știință tămăduitoare din spațiu, de legile marketing-ului, de o modă care a devenit obicei sau simplu de încă un alt obiect șarlatanesc? Producătorii o spun limpede: „Dorim să rămânem departe de lumea medicală. Dar dacă vrea cineva confirmare, să meargă în China, să descopere chakrele și să caute o explicație oficială referitoare la ele. ”
Fericitul Stareț Paisie spunea: „Hristos a venit în lume ca să se răstignească din dragoste pentru făptura Sa. Mai întâi S-a răstignit și după aceea a înviat. Este un lucru ieftin să ceară cineva bucurii duhovnicești – este altceva dacă i le Hristos. În timp ce aceia care se ocupă, de pildă, cu filozofii hinduse, cu yoga etc. prin cele pe care le fac, urmăresc să ajungă, chipurile, la o stare duhovnicească, la extaz, să simtă o plăcere sau să ajungă mai presus decât ceilalți, fără să se intereseze de ceilalți”.
Iar în altă parte spune: „E bine, oare, să amestecăm balastul cu Hristos?” și: „Noi cerem de la Dumnezeu minunea și nu conlucrăm cu diavolul”.
Îmi aduc aminte de femeie care spunea: „Am mers la preot și mi-a citit, dar durerea de cap nu mi-a trecut. Mă gândesc să merg și la un vrăjitor, poate va reuși acela ceva…” Nu cumva în zilele noastre superstiția și viclenia s-au îmbrăcat cu haina înaltei tehnologii și bat la ușile noastre? Iar noi vom deschide? (Documente ajutătoare: 2 Life iatronet.gr, Time magazine 4/10/2010, Vima bios-balance.gr, beauty accessorie.gr, tanea.gr, vita.gr, inews.gr, Science-Based Medicine.Sursa: Revista „Sfântul Mina”, Ediție trimestrială a Sfintei Mitropolii Kastoria, nr. 48, Iulie-Septembrie 2011.)
|