View Single Post
  #1243  
Vechi 27.11.2013, 22:30:19
Alin.D.Zaharia's Avatar
Alin.D.Zaharia Alin.D.Zaharia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2012
Locație: Timișoara
Mesaje: 198
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Teonymus Vezi mesajul
Ciudat cum o simplă teorie poate să stârnească atâtea pasiuni în lumea științifică și nu numai.
„o simplă teorie”, tipic, până acum pe acest site nu cred că am întâlnit vreo persoană care să reușească să facă diferența între teorie ca și ipoteză și teorie ca și un sistem de cunoștințe bazat pe dovezi și interpretari ale acelor dovezi.
Pentru tine Teoria Gravitației este tot o ipoteză?

Citat:
În prealabil postat de Teonymus Vezi mesajul
Fiindcă trebuie să vă spun că această teorie nu a fost probată de nimic până acum. Tot ce susțin evoluționiștii se bazează pur și simplu pe propria lor imaginație.
Bun, cred că putem stabili în comun de acord că nu ai citit nici o carte despre evoluție, altfel îți dădeai seama cât de ridicol sună ce ai formulat mai sus.
În general sunt foarte reluctant să vorbesc sau să discut Teoria Evoluției cu niște persoane care nu au depus măcar un efort să deschidă o carte înainte de a trage concluzii, dar e ziua ta norocoasă am să fac o excepție.

Citat:
În prealabil postat de Teonymus Vezi mesajul
Adică, se descoperă niște oase și se fac "reconstituiri" asupra formei pe care se crede că ar fi avut-o acel animal.
Evoluția are loc la nivel genetic, forma este doar un produs secundar. Când spunem de exemplu că, câinii de azi au evoluat din lupi, spunem că bagajul genetic de la lupi se găsește în acești câini însă într-o variantă altfel aranjată/modificată.
Probabil ai să zici că, câinii nu au evoluat din lupi ci au fost domesticiți, într-o anumită măsură da însă acele persoane care s-au ocupat de asta nu s-au dus în pădure și au luat lupi la întamplare, ci au luat acei lupi care deja stăteau pe lângă așezări umane, lupi care deja prezentau o modificare în gena răspunzătoare de „distanța de fugă”.
Prin distanța de fugă mă refer la cât de aproape trebuie să fie ceva (poate un prădător) înainte ca acel lup să fugă pentru siguranța lui. În timp, anumiți indivizi din haite au găsit beneficii în a se aventura lângă așezări umane, pentru că găseau mâncarea necesară pentru supraviețuire, iar pentru a te reproduce, pentru ați transmite genele mai departe trebuie mai întâi să supraviețuiești nu?
În același timp ceilalți lupi, aveau altă distanță de fugă imprimată în gena lor, care poate nu au reușit să supraviețuiască pentru că nu s-au aventurat lângă acele așezări pentru acea mâncare, practic varianta lor de genă pentru distanța de fugă se regăsea în mult mai puține exemplare tocmai pentru că supraviețuiau mai greu, reducând probabilitatea de reproducere.
Ca să înțelegi și mai bine îți mai dau un exemplu cu care poate ești familiar. Cu toții am văzut în documentare cum zebrele sau alte erbivore pasc liniștit chit că văd clar lei sau alți prădători în distanță. De ce?
Răspunsul există în acea genă de fugă. Problema aici stă în două feluri, dacă aștepți prea mult să fugi acel leu o să te mănânce, dacă aștepți prea puțin nu ai să reușești să paști și oricum ai să mori de foame. Soluția e simplă, acei indivizi care au prezentat gena optimă pentru distanța de fugă au șanse de supraviețuire mai mare, altfel au șanse mai mari de reproducere. Practic asta este evoluția pe bază de selecție naturală.

Să revenim la lupii noștrii. Când omul a început să reproducă acei lupi cu scopul de ai îmblânzii, practic a pus în derulare evoluție bazată pe selecție artificială.
Acei lupi nu v-or mai avea nevoie să vâneze ca să supraviețuiască, nu v-or mai avea nevoie să fugă la primul indiciu de pericol pentru care era omul lângă el să se ocupe de siguranța lui, astfel distanța de fugă a scăzut generație după generație practic domesticând animalul. De aici s-au modificat și alte gene care nu mai sunt necesare sau poate nu în varianta anteriară. Efectul acelor gene au dus și la schimbarea de formă la care faci tu referire, de exemplu, urechile au început să se lase, cozile în loc să stea paralel cu pământul și să fie „stufoasă” stă ridicată și prezintă mai puțin păr și așa mai departe.
Acum ai să îmi zici că de ce încă sunt câini cu cozi stufoase și urechi ascuțite, aici tot omul este de vină (în cea mai mare parte). Tot prin selecție artificială au reprodus exemplare care prezentau anumite calități/mutații. De exemplu pechinezii au o mutație într-o genă care este responsabilă cu creșterea, dacă reproduci, indivizi cu acea mutație după un anumit număr de generații, la un moment dat toți au să prezinte acea genă.
De ce crezi că mulți fac referire la pedigree? Înseamnă că acel câine este produsul a unor părinți care prezintă un set de calități/mutații, și care prezintă „librăria genetică” specifică a acelei rase.

În concluzie evoluția este mai complexă decât crezi tu, în nici un caz nu se face o reconstituire cu ce formă seamnănă mai mult și de acol ala bala pac seamănă cu asta deci a evoluat din asta.


Citat:
În prealabil postat de Teonymus Vezi mesajul
Dar mă întreb eu, și dacă găsesc ceva nou, de unde știu ei că acel animal nu a fost o specie de sine stătătoare care a dispărut de-a lungul timpului?
Revenim la câini ca să îți răspund mai ușor. Vezi tu, toate rasele de câini care se știu azi, sunt rezultatul a unor selecții artificiale între hibrizi. Sunt rase de câini care acum o mie de ani nici nu existau, este imposibil să fie de sine stătător, astea practic înseamnă ca trebuia să existe dintodeauna. Și sincer când ai auzit ultima oara că s-a găsit osăminte de vreun animal modern care să aibe vechime sute de milioane de ani? Ar trebui să fie cazul dacă ipoteza ta ar fi corectă, o specie de animal se fie de sine stătătoare, nu?

Gândește-te și la plante de exemplu, până și la țară auzi cum Gheorghe a făcut un hibrid de Păr sau Măr, vrezi să zici că acel hibrid de păr a existat dintodeauna?

Alt exemplu, tot timpul auzi la știri că a apărut o tulpină nouă de un anumit virus, de o anumită gripă. Din nou, crezi că acel virus nou a existat dintodeauna? Nu, a evoluat dintr-un virus anterior.
Cea mai mare parte din industria farmaceutică este bazată pe Teoria Evoluției, ai un virus care devine mai puternic, trebuie să faci un antibiotic mai puternic, care la rândul lui acel virus în timp evoluează să combată și acel antibiotic.
De ce crezi că ai nevoie de rețetă pentru anumiți antibiotici? Pentru că dacă îl iei aiurea, ajuți acei viruși să devină imuni.

Imaginează-ți dacă o mie de ani e de ajuns să faci o rasă nouă de câini prin selecție artificială care seamănă foarte puțin cu strămoșii, cât de mult poate evolua viața în cateva miliarde de ani prin selecție naturală.
Evoluția a omului dintr-un strămoș comun cu cimpanzeul nu mai sună așa de aberantă acum nu?

Last edited by Alin.D.Zaharia; 27.11.2013 at 22:56:16.
Reply With Quote