http://www.saladelectura.cnet.ro/200...agheta-magica/, 27/10/2013
Comentariul meu (va urma)
Autorul spune (parafrazez):
« Magia în literatura Inkling și basmul popular » si « Incuiati si vrajitori »: La Rowling magia se amesteca cu lumea reala, spre deosebire de cartile celor din grupul Inkling; acest lucru este derurant si incurajeaza copiii (tinerii) sa fie interesati de ocult. In plus, in magia din basme vrajitorii sunt intotdeauna personaje negative»
Nu sunt de acord pentru ca:
1) Exista si alte carti in care magia se amesteca cu lumea reala, de ex. Cartile lui Edith Nesbit, scrise la inceputul sec. 20.
Dar sigur, probabil autorul ar critica si acele carti daca ar fi mai raspandite.
Totusi, apartine literaturii engleze pentru copii aceasta tehnica literara de a amesteca realitatea cu fictiunea magica. Alte exemple: Peter Pan, Alice in tara minunilor... Si George MacDonnald, predecesorul sau 'parintele spiritual' al grupului Inkling. Si la el se trece din lumea noastra intr-o lume 'magica', se revine etc. Tocmai citesc cartea lui 'At the back of the north wind', unde asa procedeaza.
Este vorba despre un procedeu literar, care ajuta cititorul sa priveasca lumea noastra cu alti ochi – ca in cartile cu 'bunul salbatic'. Lumea 'vrajitorilor' din HP este caricatura a lumii noastre, de fapt.
Este vorba si de botezarea imaginatiei, da. Intr-adevar, la Harry Potter lumea 'magica' are un aspect cam prozaic, nu 'ne incanta', nu ne trezeste un 'dor' vpentru ALTCEVA (ca in Narnia sau la Tolkien), seamana prea mult cu a noastra.
Asta este si critica mea - si de aceea spun si eu ca nu are aceeasi calitate ca autorii Inkling. (De altfel, nici dpdv strict literar nu face parte din 'marea literatura')
Insa trebuie tinut seama de faptul ca avem de-a face cu un autor 'postmodern'. Si trebuie tinut seama de faptul ca nu suntem toti la fel.
Si ca si dintre fanii lui Tolkien - un catolic credincios - unii au cam luat-o razna spre ezoteric.
O putem lua razna de la orice carte, de altfel.
Si oricum, oameni buni - este o carte de FICTIUNE.
Orice fictiune cuprinde si lucruri neadevarate, care nu se vor intampla niciodata, asta o stie oricine care citeste literatura si mai bine decat noi copiii.