Despre deasa împărtășanie
O, Doamne, pe toate celelalte jertfe și daruri nu voiești să ți le aduc, ci dorești să mă apropii de Sfintele Taine și să mă împărtășesc cu Preasfântul Trup al Fiului Tău, pe care mi L-ai pregătit la Sfânta Masă, pentru că aceasta este voia Ta.
Iar Apostolul Pavel, în epistola către Evrei, zice în alt chip: "Jertfă și prinos n-ai voit, ci trup mi-ai întocmit" (10, 5), ceea ce însemnează: O, Doamne, pe toate celelalte jertfe și daruri nu voiești să ți le aduc, ci dorești să mă apropii de Sfintele Taine și să mă împărtășesc cu Preasfântul Trup al Fiului Tău, pe care mi L-ai pregătit la Sfânta Masă, pentru că aceasta este voia Ta. De aceea voind să arate că este gata spre ascultare zice: "Iată, vin ca să fac voia Ta, Dumnezeul meu, și Legea Ta înlăuntrul inimii mele am voit". Adică, iată Doamne, vin să fac voia Ta cu multă râvnă și să împlinesc legea Ta cu toată inima mea.
De aceea, dacă iubim mântuirea noastră, trebuie să facem cu bucurie și cu dragoste voia lui Dumnezeu, ca fiii și nu ca robii, de frică. Fiindcă frica păzește poruncile cele vechi, iar dragostea păzește pe cele evanghelice. Adică cei ai Legii păzeau poruncile și hotărârile Legii de frică, ca să nu fie pedepsiți și chinuiți; pe când noi, creștinii, pentru că nu mai suntem sub stăpânirea Legii, trebuie să împlinim poruncile Evangheliei nu de frică, ci din dragoste și ca fiii trebuie să facem voia lui Dumnezeu.
Iar voia lui Dumnezeu și Tatălui, după bunăvoire și înainte povățuire Unuia Născut Fiului Său și Domnului nostru Iisus Hristos și să-și verse Sângele Său pentru mântuirea lumii, iar noi toți creștinii să ne împărtășim adesea cu Trupul și Sângele Lui, pentru ca prin deasa Împărtășire, în această viață să fim păziți de cursele și vicleșugurile diavolului, iar când va ieși sufletul nostru, să zboare ca o pasăre în libertate și bucurie la ceruri, fără nicio împiedicare din partea duhurilor celor din văzduh.
Aceasta o adeverește și dumnezeiescul Hrisostom zicând: "Și altcineva mi-a povestit un lucru, pe care nu l-a auzit de la altcineva, ci el însuși s-a învrednicit să-l vadă și să audă; adică aceia care la moartea lor se împărtășesc cu Preacuratele Taine cu conștiința curată, când iese sufletul lor, îi înconjoară îngerii, pentru Darul Împărtășaniei și-l suie în cer."
Deci și tu, frate, pentru că nu știi când vine moartea, fie azi, fie mâine, ori în clipa aceasta, trebuie să fii totdeauna împărtășit cu Preacuratele Taine și să te afli gata. Și dacă este voia lui Dumnezeu să mai trăiești în viața aceasta, vei petrece cu Harul Sfintei Împărtășanii, o viață plină de bucurie, plină de pace și însoțită de toate celelalte virtuți. Iar dacă voia lui Dumnezeu este să mori, apoi cu Sfânta Împărtășanie vei trece cu slobozenie vămile dracilor care se află în văzduh, ca să te sălășluiești cu bucurie negrăită în locașurile cele veșnice. Căci deoarece ești totdeauna unit cu Preadulcele Iisus Hristos, Atotputernicul Împărat, și aici ai să trăiești o viață fericită, iar când vei muri, dracii au să fugă de la tine, ca trăzniți, iar îngerii îți vor deschide intrarea cerească și te vor duce cu cinste până la tronul Preasfintei Treimi.
O, măreție, pe care o dobândesc creștinii din deasa Împărtășire, și în viața aceasta, și în cea viitoare!
(Sfântul Nicodim Aghioritul, Sfântul Neofil Kavsokalivitul, Carte folositoare de suflet despre deasa împărtășire cu Preacuratele lui Hristos Taine, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2001; pp. 53-54)