Înainte de a părăsi această discuție, întrucât devine, cu fiecare nouă postare, tot mai cronofagă, plictisitoare și lipsită de orizont, mă văd oarecum obligat să fac următoarele observații:
- am evitat să folosesc cuvântul "prostie" în dezbaterea de față, dar voi abandona această precauție afirmând cu toată convingerea că (ipo)teza unui Harry Potter christificat este o mare prostie din soiul acelora inventate și susținute te proști cu școală.
Desigur, afirmația anterioară nu este corectă politic și riscă să rănească, dar sunt gata să suport un nou val de antipatie și îmi asum riscurile în totalitate.
Lăsând la o parte defectivele culturale relevate cu această ocazie, încerc să insist de data asta mai mult pe carențele duhovnicești, aș îndrăzni să spun înfricoșătoare, scoase la iveală, explicit sau implicit, de argumentele folosite de colega Fani71.
Am citit despre lumea postcreștină, suprapusă ariei de iradiere a civilizației occidentale, căreia s-ar adresa, chipurile, seria HP...ca și cum ar fi un accident al istoriei postcreștinismul acestei lumi. Fani, ți-ai pus vreodată întrebarea: "cum a ajuns această lume postcreștină" ? Că aici nu e vorba doar de victoria triumfală a secularismului progresist asupra religiei retrograde, ci de o relație cauzală, mai bine zis de o consecință inevitabilă a dregadării unui creștinism falsificat, a eșecului hristoșilor fabricați după chipul și asemănarea idealurilor omenești. Un asemenea "hristos", adaptat societății de consum și cerințelor sale morale, poate fi considerat cetățeanul Harry Potter.
Mă întreb cum de n-ai observat, creștină fiind, și ortodoxă pe deasupra, că mesianismul lui HP nu părăsește schema de clișee care se suprapune peste așteptările etice ale societății postcreștine și că tipologia lui corespunde tipului de erou imaginat de omul postmodern, mai asemănător cu eroul antic decât cu mucenicul creștin și modelului suprem al acestuia, Hristosul Bisericii .
Dar sigur o să te întrebi: da' care-i diferența?
Diferența este uriașă iar analogiile înșelătoare. În primul rând Hristos, nu se sacrifică ca să asigure supraviețuirea mundană a celorlalți. Moartea lui Hristos este asumată, este o moarte care se anulează pe ea însăși prin asumarea ei de către Logosul întrupat. Sacrificiul Domnului este validat ca sacrificiu operant de libertatea omului care alege să sporească în asemănarea cu Dumnezeu, pornind de la înnoirea sau convertirea minții (metanoia) până învierea întregii ființe. În afară de această alegere liberă, sacrificiul lui Hristos nu are absolut nicio valoare pentru omul mundan.
În schimb, sacrificiul hristoșilor de tipul lui HP n-are consecințe ontologice față de cei pentru care se sacrifică. Toată spoiala metafizică a desfășurării epice, nu părăsește cadrele acestei lumi și nu asigură condiției umane un salt cuantic într-o altă perspectivă existențială. HR satisface pretențiile instinctive ale omului postcreștin, preocupat aproape exclusiv de supraviețuirea îndelungată în această lume și satisfacțiile ei pasagere. Patetismul sacrificiului H. Potter este dictat în totalitate de legile firii (de ex. inctinctul de conservare) al căror patron, în absența tendinței eliberare față de ele, a fost și rămâne EGO-ul, cel mai periculos idol din toate timpurile.
Închei aici, concluzionând fără echivoc că Harry Potter n-are nicio legătură cu Hristosul Bisericii, nefiind altceva decât un hristos de carton, produs exclusiv al imaginarului religios latent în cadrele civilizației postcreștine parțial secularizate.
Însă confuziile pe care le face Fani sunt rezultatele faptului că nu mai face diferența între Dumnezeul lui Avraam și al apostolilor, de dumnezeul căruia Nietzsche i-a constat decesul în secolul XIX, fără ca acestă avertizare crucială în istoria creștinismului occidental să-i împiedice, chiar și pe postcreștini de astăzi, să-i venereze cadavrul conceptual.
__________________
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi)
Last edited by Mihailc; 27.10.2013 at 22:03:34.
|