Citat:
Īn prealabil postat de sophia
Nu stiu, nu ma atrag cartile gen Harry Potter sau Cavalerul Inelelor.
In schimb mi-a placut o alta carte: "Eu, Pontius Pilatus" (de Anne Bernet).
In afara de cartile ortodoxe obisnuite imi place si caut aflu si despre alte personaje, despre alte epoci din istoria omenirii.
Intotdeauna mi-am dorit sa aflu si despre partea cealalta (adica Pilatus), care este foarte crtiticata mereu.
Exista foarte putine informatii despre el si cartea aceasta se impleteste in mod romantat pe istoria din vremea aceea.
Vorbeste despre trairile lui Pilatus, viata lui dupa condamnarea lui Iisus (pe care tot timpul a vrut sa-l salveze) despre vremurile acelea in Iudeea si in Imperiul Roman. Se vorbeste mult si despre Petru pe cand era deja la Roma, despre diverse personaje atrase mult de credinta ortodoxa etc. O carte complexa.
Mai citisem candva despre sotia lui, Claudia Procula. O alta carte foarte interesanta.
Se spune ca amandoi au trecut la ortodoxie. Pilatus dupa moartea lui Iisus si dupa ce a plecat din Iudeea.
Nu stiu daca aceasta carte a fost tradusa in limba romana.
|
Laudabil, si extrem de uman impuls, acest "auditur et altera pars". Cit priveste convertirea lui Pontius Pilatus...va dati seama ca daca era reala acea convertire, ar fi facut o vilva enorma in Imperiu. Ori, asa, relatarile sunt, nu sigur dar foarte probabil, propaganda crestin-bisericeasca.
Cartile de fictiune se impart, roughly, in doua categorii: cele care spun ceva mintii si/sau sufletului, si cele care doar ating patura fanteziei infantile din noi, agitind niste straturi subtile, la modul superficial.