View Single Post
Vechi 14.10.2013, 22:49:44
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

(ca raspuns la antiecumenism dar nu l-am citat)

Pot exista si forumisti care se inseala dpdv ortodox, oricat de antiecumenisti ar fi ei ;-)
Atat eu, cat si tu ne putem insela. Nu pretind (eu) ca va predic adevarul. Am expus o interpretare posibila a unui roman. Atat.

Ba da, exista chipuri hristice si in carti nerevelate. De altfel chipul lui Hristos este in fiecare din noi, pentru ca toti suntem facuti dupa chipul Lui. Si daca El se oglindeste in noi toti, oricat de pacatosi am fi, atunci de ce nu s-ar oglindi dsi in umilele noaster creatii literare, fie ele cat de pline si de idei ne-crestine?

Sigur, vrajitoria nu este acceptata de crestinism si nu este placuta de Dumnezeu.
Sigur, Harry Potter este si vrajitor.
Insa o tin pe a mea, vrajitoria este o matafora literara. Cartile din seria Harry Potter nu indeamna la magie, nu contin o atmosfera oculta, 'ezoterica'. Lumea vrajitorilor o oglindeste pe a noastra, este un mod de a privi lumea noastra in oglinda altor obiceiuri si practici -) un procedeu literar de asemenea raspandit. (A se vedea felul in care se practica o critica socala sau filozofica in literatura prin aparitia 'bunului salbatic', care vedea lumea noastra cu alti ochi; sau a se vedea o carte ca Guliver, unde lumile in care ajunge Guliver oglindesc problemele lumii noastre.

Un cititor inteligent stie sa citeasca printre randuri si intelege asta.
Da, un copil poate sa nu inteleaga. Dar nu este o carte petru copii ci pt adolescenti si oameni maturi.