View Single Post
Vechi 14.10.2013, 22:44:21
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Of, of, parca am fi in vremea Inchizitiei sau in cea a cenzurei comuniste si am trece carti la index. Potrivit e ca mai intai sa citim cartea respectiva si apoi sa argumentam de ce nu ni se pare potrivita, nu sa preluam ideile altora. Dar pentru a fi in stare sa argumentam, trebuie sa fi citit anterior multe alte carti, ca sa ne formam un aparat critic. Sa urmam exemplul Sf. Vasile si sa cautam ca albinele mierea peste tot.

Eu nu am citit cartile cu Harry Potter, nu am citit alte carti de autoarea respectiva, doar am vazut cu incantare copilareasca niste filme pe Pro Tv si stiu ca mi-au placut in principal pentru ca Binele invingea Raul si pentru ca vorbea despre valoarea prieteniei si a solidaritatii, atat de rar intalnita, chiar si printre crestinii de azi, despre lupta cea buna, despre curaj, sacrificii si despre libertate. Pentru mine edificatoare in acest sens e o scena in care Harry, cuprins de indoieli si nedandu-si bine seama cine este, de fapt, il intreaba pe Dumbledore daca nu cumva palaria magica a facut o greseala, plasandu-l in tabara cercetasilor si nu a viperinilor. (Pentru cei care nu au vazut filmul, la inceputul anului scolar, toti copiii sunt impartiti in patru tabere, in functie de insusirile fiecaruia, pe care le "citeste" palaria magica. Cand ii vine randul lui Harry, palaria magica nu se poate hotari unde sa il plaseze, dar inclina spre tabara viperinilor, citind in mintea lui dorinta de afirmare, curaj si talent. Cum Harry auzise de la prietenii lui ca din tabara viperinilor au fost vrajitorii redutabili, dar rai si tradatori, ca Voldemort, se roaga de palarie sa nu il aseze acolo. In urma insistentelor sale, palaria il plaseaza in tabara cercetasilor, opusa viperinilor, din care fac parte si prietenii lui, nu inainte de a-i spune ca ar fi avut toate calitatile pentru a deveni un viperin de succes). Atunci parca e momentul in care Dumbledore ii vorbeste despre identitatea lui si cum i s-au transferat o parte din puterile vrajitorului rau, Voldemort, si conchide ca nu insusirile / abilitatile ne fac ceea ce suntem, ci alegerile. Or Harry alesese sa fie de partea Binelui, desi calitatile lui mostenite de la Voldemort ar fi trebuit sa il determine sa fie de partea raului.

Dar, fireste, asta e doar viziunea mea si ar fi chiar ingrijorator daca toata lumea ar avea o aceeasi interpretare asupra unei carti, asta e farmecul literaturii...