Un alt subiect atins de atei este asa zisa lipsa a liberului arbitru, des aparatura pe bloguri, forumuri.
Un exemplu ar fi :
Mai întâi să vedem "logica" creștină care sună cam așa: "Dumnezeu ne iubește mult și tocmai de aceea ne dă posibilitatea să alegem dacă vrem să facem voia lui sau nu. Dacă faci voia lui, ajungi în rai, dacă nu faci voia lui ajungi în iad. Dar tu alegi unde vrei să ajungi". Cu alte cuvinte Dumnezeu te iubește mult și dacă îl iubești și tu la fel de mult vei ajunge in rai, dacă nu îl iubești și nu faci voia lui ajungi în iad. Care e de fapt valoarea de libertate a alegerii tale în cazul ăsta? FIX 0 (ZERO). Dumnezeu, în ciuda faptului că se zice că e o ființă superioară nouă, bașca și omniscientă nu prea a înțeles că dragostea cu de-a sila nu se poate. De ce libertarea ta este fix 0 în cazul ăsta? Pentru că dacă faci ca el, ajungi în rai, dacă nu faci ca el ajungi în iad unde vei fi torturat "pentru eternitate". Deci, pentru orice om normal la cap din treaba asta rezultă că de fapt ai o singură variantă disponibilă, aceea de a face exact ce vrea el, nu poți alege varianta iadului decât dacă ești masochist (deși eu cred că nici măcar un masochist nu ar face treaba asta, oricât ar iubi el tortura, perspectiva eternității acesteia sigur l-ar descuraja).
Deci Dumnezeu te iubește, te vrea, dar dacă tu nu îl vrei te va pedepsi pentru "restul eternității". Nu vi se pare un pic cam dus si cam puțin viabil ca să fie exact unul și același zeu iubitor și iertător din aceleași învățături creștine? Mie imi miroase a dictatură de la distanță.
http://romaniailuziilor.blogspot.nl/...l-arbitru.html
Eu am identificat aici lipsa de raspundere ateista, adica sa alegi fara sa suporti consecintele faptelor tale.
Noi stim ca DUMNEZEU este DREPT si judeca dupa faptele noastre.
S a mai postat intrebarea, dar cei care sunt atei si fac fapte bune, ajung automat in IAD?
Daca nu l i sa descoperit DRAGOSTEA DIVINA si ei sunt buni (un exemplu ar fi des intalnit in China comunista ) asta inseamna ca pentru ei ALEGEREA este deja luata in sensul ca nu se pot mantui?