Citat:
În prealabil postat de antiecumenism
-sfintii zic sa nu citim carti care sunt eretice sau daunatoare sufletului...
-cartile care contin idei necrestine,sau cartile pline de ocultism sau magie cu ce ne pot ajuta sufleteste? doar sa ne ofere o placere?
-nu exista atatea carti folositoare trebuie sa citim Harry Potter sau Dan Brown sau Paulo Coelho ca sunt la moda ?
-copiii sau tinerii au o credinta de neclintit si au citit atatea carti ale sfintilor,carti ortodoxe...ca sa-si permita sa citeasca Harry Potter,Dan Brown , Paulo Coelho sau alte bazaconii si sa nu-i influenteze in rau ?
|
De aproape un an nu am mai scris pe forum si aproape uitasem nivelul de agresivitate de aici.
Ce ai, frate? Care este de fapt senstul acestui fir?Aici scriem ce carti ne-au placut, nu este lista de carti interzise.
Sfintii parinti au citit si carti de filozofie, si de literatura. Au folosit cultura timpului lor si au transfigurat-o.
Sunt destule motive pentru a citi si carti 'la moda':
1) Pentru a sti despre ce vorbeste toata lumea si a nu trai in turnul tau de fildes 'ortodox', pentru a intelege lumea in care traim. Un crestin nu cred ca trebuie sa se izoleze de lume complect (daca nu este calugar)
2) Pentru a putea raspunde celor care folosesc argumente din aceste carti pentru a critica o idee crestina (spuneam mai sus ca de aceea am citit eu Dan Brown. Nu mi-a folosit mie sufleteste, dar poate elevilor mei da)
3) Pentru a te destinde, daca sunt scrise bine (nu cred ca scrie undeva ca a te destinde ar fi pacat)
4) Nu sunt de parere ca trebuie sa citesti orice carte asteptand-te sa gasesti in ea adevarul absolut, de parca ar fi Biblia. Orice carte poate folosi pana la un punct. Avem fiecare sensibilitati diferite. Mie de ex. imi place mult literatura fantastica si science fiction si indraznesc sa cred ca m-a ajutat si sufleteste in multe feluri.
Credinta de neclintit nu se pastreaza evinatd ispita altor idei. Credinta se intareste in contact cu ideile contrare, daca este deja puternica, nu dimpotriva.
Dar sigur, pentru cine citeste o carte pe an, mai bine sa citeaca altceva decat Harry Potter. Exista si dpdv literar carti mai bune...
De exemplu Stapanul inelelor. Dra sigur ca ai sa zici ca si aia e plina de ocultism.
In fine, cine are urechi de auzit sa auda: Harry Potter este un 'typos' al lui Hristos, si exista argumente puternice pentru asta. Poate am sa le dau in alta zi.
Exista astfel de typosuri in toata literatura, si in mitologia antica. Faptul ca ele se continua pana in literatura populara moderna este foarte interesant, dupa parerea mea.