View Single Post
  #4  
Vechi 12.10.2013, 19:30:03
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit Modov

Si ca sa va prezint in linii mari ce a insemnat regimul comunist in Basarabia si nordul Bucovinei:

Preludiul instaurarii regimului comunist in aceste teritorii l-a reprezentat pactul Ribentrop-Molotov, incheiat la 23 august 1939, intre Germania nazista si URSS. In anexele sale secrete, acest pact prevedea si impartirea sferelor de influienta in Europa intre cele doua state totalitare.
Dupa prabusirea militara a Frantei si izolarea Marii Britanii, la 26-28 iunie 1940, URSS prezinta doua note ultimative Romaniei, prin care cere ca in termen de 48 de ore, Romania sa cedeze Basarabia si nordul Bucovinei! Din pacate in Consiliul de Coroana de a Romaniei se ia decizia sa se accepte aceste pretentii, astfel ca armata si administratia romaneasca se retrage din cele doua teritorii, intr-un mod haotic si dezordonat.
In timpul acestei retragere pripite, trupele romane sunt atacate de comunistii locali, comandourile NKVD, dar si de unii evrei (instigati de propaganda sovietica).
Desi tinutul Herta nu a fost inclus in pactul Ribentrop-Molotov a fost si el ocupat de catre URSS.
La 2 august 1940, fara nici un fel de consultare a cetatenilor din aceste teritorii, Stalin decide creerea RSS Moldoveneste, pe o parte din teritoriul istoric a Basarabiei. Nordul Bucovinei, tinutul Hertei dar si partea de sud a Basarabiei sunt incluse in RSS Ucraineana.

In perioada 1940-1941, cca 300.000 de basarabeni si bucovineni sunt deportati in lagarele de munca fortata din URSS, dintre acestia cca 57.000 au murit. Au fost deportati in special politisti, militari, jandarmi, intelectuali, preoti, proprietari de pamant, functionari. Au fost deportati nu numai romani, ci si cei care in viziunea regimului sovietic reprezentau "dusmani de clasa""- rusi albagardisti, minoritati religioase, germani care fusesera colonizati in Basarabia in timpul tarismului, etc.
Prin jaful si teroare practicate de autoritatile sovietice, a fost distrusa si structura economica din aceste teritorii.

La 22 iunie 1941, prin celebrul ordin a lui Ion Antonescu, östasi va ordon treceti Prutul"! Romania aliata cu Germania, participa la al doilea razboi mondial, si o luna mai tarziu Basarabia, nordul Bucovinei si tinutul Hertei sunt eliberate, si reintegrate in statul roman.
Dupa acestea insa, Ion Antonescu decide continuuarea razboiului dincolo de Nistru, armata romana ajungand pana la Stalingrad, unde va suferi pierderi foarte mari.
In anii 1941-1942 SUA si Marea Britanie declara razboi Romaniei, astfel ca Stalin va avea de partea sa in viitoarele anexiuni teritoriale si cele doua mari puteri!

In perioada 1941-1944 Basarabia este administrata de autoritati militare. Se reuseste o refacere partiala a structurilor economice, se realizeaza unele lucrari de utilitate publica si se imbunatesc intr-o anumita masura (atat cat era posibil in conditii de razboi) conditiile de viata a populatiei.
O buna parte din cei care colaborasera cu regimul sovietic sau presupusi colaboratori sunt deportati in lagare, inclusiv multi evrei (in Transnistria). Insa ce trebuie de retinut este ca- spre deosebire de Germania nazista sau Ungaria hortista- in Romania nu a existat holocaust, majoritatea evreilor din Romania nefiind exterminati, ci doar stramutati sau supusi la anumite restrictii. In plus, in timpul retragerii din vara anului 1940, multi evrei din Basarabia, inselati de propaganda sovietica, au atacat trupele romane. Astfel, unele acte de razbunare nu puteau fi evitate!

Dupa infrangerea armatelor germano-romane in batalia de la Stalingrad, Ion Antonescu si-a dat seama ca Germania nazista va pierde razboiul, si initiaza impreuna cu Mihai Antonescu unele incercari si contacte diplomatice in vederea iesirii Romaniei din razboi. S-a incercat si o iesire din razboi concomitent cu Italia, dar prabusirea rapida regimului lui Benito Musolini si ïntoarcerea armelor"" de catre Italia in vara-toamna anului 1943 duce la abandonarea acestui plan.
Tratativele diplomatice continuua, insa conditiile sovietice din aprilie 1944, comunicate de ambasadoarea sovietica la Stockholm Alexandra Kolontain sunt respinse! A fost o greseala din partea lui Ion Antonescu: era momentul optim de iesire din razboi, iar alte conditii mai bune era clar ca nu se vor putea obtine!
In vara anului 1944 se constituie BND (format din reprezentantii PNT, PNL, PSD si PCR- admis in coalitie doar pentru a putea trata cu URSS), cu stiinta regelui Mihai intai si a unor reprezentanti ai armatei.
In iulie-august 1944, ar fi sosit o telegrama din partea Alexandrei Kolontain, prin care Stalin si-ar fi dat acordul sa negocieze cu un guvern condus de Ion Antonescu. Telegrama este insa ascunsa, se pare cu stiinta regelui Mihai intai!
Dupa declansarea ofensivei sovietice pe frontul Iasi-Chisinau, la 20-21 august 1944, pregatirile pentru lovitura de stat intra in ultima faza. In dimineata zilei de 23 august 1944, Ion Antonescu i comunica reprezentantului german in Romania ca tara noastra va iesi din razboi. Insa cate ore mai tarziu, cand regele Mihai i cere sa declare public ca Romania iese din razboi, Ion Antonescu (din motive ramase neclare) refuza sa faca acest lucru!
In aceste conditii regele Mihai intai face singurul lucru pe care-l mai putea face: demite guvernul condus de Ion Antonescu si numeste un altul condus de Constantin Sanatescu.
In conditiile date, era singurul lucru ce se mai putea face: trupele sovietice se apropiau de Bucuresti, iar aceea rezistenta pe linia Focsani-Namoloasa era cu totul utopica. Nici sub raport tehnic militar, nici sub raport uman, trupele germano-romane nu aveau cum sa reziste inaintarii trupelor sovietice!
Prin comunicatul regelui Mihai intai se anunta la radio ca Romania ""se alatura coalitiei Natiunilor Unite"" (URSS, SUA si Marea Britanie), si va lupta pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei! Desi formal acum URSS si Romania erau äliata"", atitudinea soldatilor si ofiterilor sovietici fata de armata si populatia romana ramane una dusmanoasa. Armistitiu romano-sovietic este semnat abia la 12 septembrie 1944, de catre Lucretiu Patrascanu la Moscova.
Reply With Quote