În prealabil postat de cezar_ioan
...........:)
Sunt într-o pasă proastă de vreo 5 ani...:)
Mai precis, românii pasează prost la traba cu psihologia, pasează tot înapoi, spre propria poartă.
Din experiența mea și a colegilor (câți au rămas în țară, că majoritatea, peste 50% trăiesc în alte țări, unde își pot face meseria) am constatat de-a lungul anilor următoarele:
- clienții locului vin la psiholog cam cum se duc la doctor, la preot și la vrăjitoare: vor minuni; dacă nu li se face niscaiva magie, românii încep să bată din picior, vociferează, protestează apoi te fac șarlatan etc. Un singurul lucru nu vor: să lucreze cu ei înșiși, întru creșterea conștiinței de sine și rafinarea simțului analitic. Pomană, vrăji, formule - da! Reflecție curajoasă asupra propriei minți și organizări sufletești - NU.
- oamenii nu vor să priceapă în ruptul capului că sunt participanți activi (chiar principali) la propriile eșecuri sau succese, la propriile suferințe sau bucurii. Mereu e de vină altcineva - partidul, Ceaușescu, Băsescu, minerii, soțul, soția, Dumnezeu, dracu, șefu, colegii, vremea, soarele, ploaia, vârcolacii. Niciodată nu sunt eu responsabil, ci mereu altcineva pentru ce mi se întâmplă - zice românul.
- unii, ca și Dobrin, se simt jigniți când le amintești că trebuie să și plătească ședința; lor li se cuvine totul pe gratis, ba chiar ar trebui să te simți onorat că ai primit pe unul ca Dobrin în cabinetul tău sau în casa ta. Totuși, acești bieți bolnavi, deși uneori lucrează în domeniul contabil, omit un lucru: patima sau dereglarea care i-a adus la psiholog costă de zeci sau sute de ori mai mult și mai usturător decât banii pe care îi dau pe o ședință sau pe o perioadă de consiliere. Unul și-a pierdut o vilă în Iancului, la crâșmă și la păcănele; și cu toate acestea era foarte intrigat când i-am spus că aștept să-și plătească ședința. I se părea nedrept, vai. Ce om rău sunt și ce viclean, mi-a spus șmecherul și a plecat trîntind ușa....
Uite și topicul de față: sunt atâtea oportunități de a dezvolta subiectul dar "jucătorii" stau cu deștu-n gură sau fluieră mîncînd semințe. Iar Dobrin, în stilul ei tipic pentru un hooligan din Londra (unde susține că hălăduiește de-o vreme), aruncă cu petarde și dărâmă garduri.
Ce vrei să iasă de aici?
Psihologie? Educație? Cunoaștere a sufletului omenesc?
Nici vorbă.
În pădure și pe maidan e loc pentru orice altceva dar nu pentru cugetare și muncă sufletească.
|