Mai întâi adu-Ți aminte Doamne, de soborniceasca și apostoleasca Ta biserică, pe care ai agonisit-o cu scump Sângele Tău. Înnoiește-o, întărește-o, răspândește-o, înmulțește-o, împac-o și o păzește nebiruită de porțile iadului în veci, iar dezbinările ei, le potolește.
Îți mulțumim Doamne, pentru toate binefacerile Tale pe care ni le-ai făcut și ni le faci nouă.
Îți mulțumim Doamne, pentru toate suferințele și patimile Tale și pentru tot ce ai lucrat pentru mântuirea noastră.
Îți mulțumim Doamne, pentru toate bunătățile pe care ni le-ai dat nouă și pentru că nu ne-ai pierdut cu fărădelegile noastre.
Iartă Doamne, păcatele și greșelile fraților și surorilor pe care îi pomenim în rugăciunile noastre.
Iartă Doamne, păcatele și greșelile fraților și surorilor care mă pomenesc în rugăciunile lor.
Ascultă Doamne, smeritele noastre rugăciuni, a celor ce cerem milostivirii Tale, ce știi că ne sunt de folos și trebuință sufletului și trupului și dăruiește robilor Tăi (se pomenesc viii) iertarea păcatelor și izbăvirea de vrăjmașii cei văzuți și cei nevăzuți. Mărește credința, nădejdea și dragostea în sufletele noastre, primește-ne întru pocăință și revarsă peste toți harul Tău.
Trimite Doamne, pe sfinții Tăi îngeri, să ne învețe a lucra cu stăruință orice faptă bună, pentru a ne păzi de tot păcatul și sminteala, pentru a ne ține pe toți uniți în legătura păcii, a dragostei și a ascultării de sfânta noastră biserică și de conducătorii ei cei duhovnicești, care se ostenesc a ne arăta căile Tale.
Scrie Doamne și numele noastre în Cartea Vieții și ne ferește de ceasul încercărilor. Ajută-ne Doamne să sfârșim cu bine viața aceasta, dăruindu-ne sfârșit ușor și fără dureri și îngeri milostivi care să ne întărească și să călătorească cu noi în Împărăția Ta.
Apără și păzește Doamne, pe părinții noștri cei duhovnici și duhovnicești, pe părintele nostru patriarh, pe episcopii noștri, pe misionarii creștini care se ostenesc în propovăduirea Evangheliei, pe călugări și călugărițe, pe pustnici din peșteri și din crăpăturile pământului și pe tot clerul bisericii Tale, creștin ortodoxe.
Adu-Ți aminte Doamne de toți cei ce sunt bolnavi, de toți cei din închisori, de cei călători, de văduve și orfani, de bătrâni și copii, de toți care sunt în suferință și necazuri, în lipsă și dureri și-i miluiește pe ei după mare mila Ta.
Iartă Doamne pe toți vrăjmașii și clevetitorii noștri, smerește-i pe ei ca să cunoască că Tu ești apărătorul nostru și ne ferește de răutatea lor.
Iartă Doamne păcatele părinților care ne-au născut, a nașilor ce ne-au botezat, a învățătorilor ce ne-au învățat carte, bunicilor și la toți miluitorii, ajutătorii, găzduitorii și binefăcătorii noștri, la tot neamul cel creștinesc, căruia îi trebuie mila și ajutorul Tău și la cei vii și la cei adormiți.
Iartă-i Doamne pe toți prietenii cu care am călătorit pe acest pământ, cu care am făcut serviciu și pe cei cu care am fost la petreceri și s-au smintit pentru mine și pe cei vii și pe cei adormiți.
Iartă-i Doamne pe toți cei adormiți din neamurile noastre: părinții, frații, surorile, bunicii, moșii și strămoșii noștri, cu tot neamul cel adormit (se pomenesc morții) și-i așază pe dânșii în locul de odihnă, unde cercetează lumina feței Tale, că spre Tine nădejdea și-au pus, spre Făcătorul și Ziditorul și Dumnezeul nostru.
Iartă Doamne și sufletele cele botezate în numele Tău, Preasfântă Treime, pe care le-a apucat moartea nepregătite și se află în iad și n-au fost vrăjmași ai Tăi, iar aici nu au pe nimeni ca să se roage pentru ei, miluiește-i Doamne, după mare mila Ta.
Miluiește-mă Doamne, mântuiește-mă și-mi iartă tot ceea ce eu ca un om neputincios am greșit Ție și m-am smintit și nebunește m-am depărtat de la calea mântuirii, iar prin deșertăciunea minții mele m-am abătut ca un netrebnic către fapte necuvioase. Rogu-Te dar, întoarce-mă iarăși pe calea mântuirii, prin dumnezeiasca Ta purtare de grijă.
*Această rugăciune este foarte folositoare deoarece conține toate cererile necesare atât pentru sufletul și trupul nostru, cât și pentru al vrăjmașilor și binefăcătorilor noștri. Este recomandat a se citi zilnic.