Legat de cuvantul tigan.
Eu nu cred in relativisme si in mullticulturism. Adica, nu cred ca natiunea, poporul nu exista, ca englezul este la fel ca si francezul. Da sunt amandoi oameni, dar sunt diferiti. Au si chestiuni in comun, dar totusi, sunt natii diferite. Pana si limba pe care o vrobim dezvolta parti diferite din creier. Nu am sa adopt atitudinea corect politica si sa spun ca toti oameni sunt la fel. Nu suntem le fel. Fiecare om este unic. Fiecare neam este unic. Putem face o unitate in diversitate, fara sa amestecam natiile si sa egalam totul, sa radem tot.
In Romania, populatia majoritate sunt romanii. Apoi, sunt minoritatile, care au cetatenie romaneasca, dar sunt de alta etnie. Nu e corect sa le stergem traditiile si trasaturile neamului, doar de dragul unei ideologii. Tigani se numesc cei care au venit din India si Pakistan. Nu sunt romani, sunt cetateni romani, dar de alta etnie. Nu e nici o rusine sa isi asume si imbratiseze propria etnie. Daca nu tigani, cum sa ii numim? Romi ptr. a se crea confuzie intre natii?
Am auzit si eu de sate de tigani care sunt f.frumoase. Oameni care si-au constuit camin cultural, biserica, scoala. Dar nu se vad la televizor. Stiu si faptul ca un tigan a ajus voieod in Moldova. Eu cand spun tigani acestui grup etnic, nu il folosesc ca pe o jignire, ci nu stiu cum ii cheama, care e numele lor original.
|