O altă situație în care este discutabil dacă minciuna poate fi îngăduită din punct de vedere moral:
cazul în care o persoană suferă de o boală incurabilă, iar cei apropiați iau decizia de a-i ascunde realitatea, pentru a o proteja măcar de o suferință psihică inutilă.
Personal consider că, inclusiv în această situație, minciuna nu este păcat, din motivul menționat mai sus: este aleasă ca alternativă la afirmarea unui fapt real, dar prea dureros pentru a putea fi spus în mod direct.
Ce ar fi, oare, preferabil pentru o persoană aflată în faza terminală a unei boli cumplite: să moară "bine informată" asupra stării sale de sănătate, sau să închidă ochii păstrând speranța că mai are, încă, o șansă de vindecare?...
Pe de altă parte, în rugăciunile noastre liturgice, Îi cerem Domnului izbăvirea de "moarte năpraznică".
Atunci, ar fi, oare, mai bine, din punct de vedere spiritual, ca persoana în cauză să știe că se va muta la cele veșnice, pentru a se putea pregăti?...
Discutabil... Pare aici o problemă inclusiv de... bioetică, într-un anumit sens.
Tot în slujbele liturgice, într-o minunată ectenie, cerem lui Dumnezeu "sfârșit creștinesc vieții noastre, fără durere, neînfruntat, în pace".
"Fără durere"...
În noțiunea de "durere" este inclusă, oare, doar suferința trupului?
Sau ne rugăm lui Dumnezeu și pentru a ne feri de suferința psihică inerentă conștientizării unei asemenea realități?...
"În pace", spunem!
Nu în panică, ci "în pace"...
De aceea, tind să cred că ascunderea adevărului (de fapt, a realității), într-o astfel de situație, este morală: se sacrifică un principiu, o idee, o normă, cu scopul protejării unei persoane; se renunță la literă, în favoarea urmării duhului. Și bine știm că "mai mare dragoste ca aceasta nimeni nu are: să-și pună cineva viața pentru prietenul său" (In14, 13).
"Moarte năpraznică"... Sintagma n-ar putea fi, oare, interpretată în sensul de "moarte în stare de nepregătire", nu neapărat "moarte rapidă, neașteptată"?
Pentru un creștin trăitor în neîncetată comuniune cu Domnul, niciodată moartea, trecerea din lumea aceasta către Tatăl (indiferent dacă se produce în mod subit, sau în urma unei suferințe și agonii îndelungate), nu va fi niciodată "năpraznică", fiindcă un astfel de credincios viază, oricum, cu gândul și inima întru cele de sus (cf. Col2, 1-4).
Care este opinia dvs în această privință?
__________________
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17)
"Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul)
"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
|