Se spune ca masonii au fost cei ce au infaptuit unirea Principatelor, si unionistii erau masoni, dintr-o loja, si antiunionistii erau sprijiniti de masoni din alta loja. In ciuda opozitiei fata de unire, revolta moldovenilor antiunionisti in frunte cu mitropolitul Moldovei a fost inabusita in sange, ulterior istoria stearsa. Masonii unesc natiuni, dezbina natiuni, dupa contextul istoric si daca interesul lor o cere, suntem neinsemnati in fata unor oameni cu asa putere de influenta, ei fac jocurile.
Citat:
Am consultat persoanele cele mai competente care au căutat prin documentele masoneriei de la Paris, deschise recent (s-a căutat de pildă în loja care fabrica, așa-zicând, pe masonii români). Cuza n-a fost găsit, așa încât îmi cer și eu iertare pentru că, într-o carte franțuzească, am repetat același lucru pe care l-am citit într-o carte de istorie a masoneriei. Nu s-a dovedit până acum că ar fi fost mason Cuza. Dar un lucru este cert, tinerii unioniști care i-au propus candidatura și care l-au votat erau, mai toți, masoni. El a fost creația masonilor la început. Vom vedea mai târziu că tot masonii l-au răsturnat după șapte ani!
|
http://istoriiregasite.wordpress.com...ariile-unirii/
Citat:
Aici trebuie să spunem câteva cuvinte despre o problemă care nu prea se discută în cărțile noastre de istorie: rolul jucat de o societate secretă, francmasoneria, în aceste revoluții, atât în cea din 1789 în Franța, cât și în cea de la 1848, la noi. Tineretul nostru, aflat în Franța sau în alte țări occidentale, nu se putea simți atras de conservatori — prea puțin preocupați de un principat considerat provincie turcă, în schimb liberalii, doritori să răspândească ideile de democrație și libertate și în țările din răsăritul și sudul Europei, au captat interesul acestor tineri români. Ceea ce a făcut ca cei mai mulți dintre ei să se înscrie în lojile masonice.
Acești tineri români care studiaseră la Paris, aproape toți (avem dovezi acum, de când s-au deschis arhivele masoneriei) au fost recrutați pentru a intra în masonerie, și au venit ca masoni la noi în țară. Revoluția de la 1848, ca și Unirea Principatelor de la 1859, a fost opera tinerilor masoni.
Adevărul trebuie spus, dacă este dovedit prin documente.
|
http://istoriiregasite.wordpress.com...ancmasoneriei/
Citat:
Miscarea separatista, inabusita in singe: zeci de morti pe strazi
Detronarea domnitorului a dat un suflu nou miscarii separatiste, frustrarea atingind apogeul in ziua de 3/15 aprilie 1866. Atunci a izbucnit o importanta manifestatie separatista despre care astazi se mai stiu putine. In acea zi, o duminica, multimea adunata pentru liturghia de la Mitropolie, circa 500 de persoane, a pornit cu mitropolitul in frunte, spre Palatul Administrativ strigind "Jos Unirea!", "Jos Printul strain!", "Traiasca Moldova". Manifestatia a fost inbusita de interventia unui regiment muntean adus special aici, care a tras in directia manifestantilor si a atacat la baioneta. Numarul victimelor nu se stie precis, pentru ca autoritatile au facut ancheta in cel mai mare secret, dar este vorba oricum de cel putin citeva zeci de morti si alte zeci de raniti.
|
Citat:
Statuia lui Cuza, cu bani "jidanesti"
Un alt episod relevant pentru pasiunile politice generate de serbarea Unirii Principatelor il constituie inaugurarea la Iasi, pe 27 mai 1912, a statuii lui Alexandru Ioan Cuza.
Ziarele semnalau malitios ca statuia lui Cuza se ridica cu "bani jidanesti", dintr-un "capriciu politico-electoral" si cu sprijinul interesat al ziarului "Adevarul", publicatie care ar fi fost finantata de Alianta Israelita.
|
Citat:
Regele, atacat de ieseni cu mere stricate
Doi ani mai tirziu, in preajma dezvelirii monumentului, contextul politic era la fel de agitat. Regele Carol I intentiona sa se foloseasca de vizita la Iasi pentru a-i impaca pe Titu Maiorescu cu Take Ionescu si P.P.Carp, ultimii doi farimitind miscarea conservatoare prin infiintarea unui partid distinct. Regele venea la Iasi sperind ca aici, intr-un context festiv, va reusi sa puna capat dezbinarii dintre conservatori, revigorind astfel pionul necesar bipartidismului. In plus, regele trebuia sa dea satisfactie lui Dimitrie Greceanu, sef al conservatorilor ieseni, nemultumit ca nu primise nici un portofoliu in guvernul Titu Maiorescu. Serbarea de la Iasi era astfel un bun prilej de aranjamente pe scena politica. In ziua inaugurarii statuii, autoritatile au luat masuri extraordinare de securitate, temindu-se de eventuale manifestatii antiregale sau anticentraliste. De altfel, Carol I nu avea amintiri prea placute din precedentele vizite la Iasi, cind fusese la un moment dat "atacat" cu mere stricate.
|
http://www.ziaruldeiasi.ro/local/ist...-unirii~ni63dr
Citat:
„Putem trage concluzia că intervenția unei grupări masonice în favoarea lui Sturdza a eșuat, în fața unei alte grupări care a reușit să reunească unioniști și moderați în votul de la 5 ianuarie. Subliniez aici că în această perioadă funcționau mai multe loji francmasonice și asociații secrete de sorginte masonică și că între ele existau rivalități, determinate și de obediența pe care o acceptau și de influența politică pe care o primeau de la o Mare Putere sau alta“.
|
http://www.historia.ro/exclusiv_web/...turi-stat-eroi
Last edited by UserAZ; 25.09.2013 at 20:45:10.
|