View Single Post
Vechi 23.09.2013, 12:34:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
”Deci nu se va boteza” ai adăugat tu. De ce nu a scris-o Pavel în clar? Nu cred că din lipsă de cerneală.
Probabil nu e scrisa pentru ca s-a gandit ca toata lumea intelege o fraza. Cum spun si catolicii, de ce nu s-a scris ca purcede numai de la Tatal. Daca nu va crede nici nu se va boteza, e logic, nu o sa se boteze daca nu crede. Dar eu nu am dat doar un citat, ca sa stam sa-l analizam doar pe acela, sunt citate din toate sursele: Sfanta Scriptura, catehism, sfinti. Citate care sa spuna altceva in aceste surse ale invataturii crestine sunt? Ca pana acum pe topic am vorbit doar de citatele date de mine, n-am vazut altceva.
Daca mai vrei inca un citat din Sfanta Scriptura: 1 Coreintni, cap.6 "9. Nu știți, oare, că nedrepții nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu? Nu vă amăgiți: Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții,
10. Nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu."
Sau Apocalipsa, cap. 21: "8. Iar partea celor fricoși și necredincioși și spurcați și ucigași și desfrânați și fermecători și închinători de idoli și a tuturor celor mincinoși este în iezerul care arde, cu foc și cu pucioasă, care este moartea a doua."
Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Credința neamurilor nu e ca a noastră. Măcar să creadă că există un Creator și să urmeze o stare de bine. Acel criminal știa și simțea că omorul e ceva rău, deci degeaba se dezvinovățește copilărește. Legea firii sau conștiința îi va fi pîrîș înaintea Judecătorului. Pe cînd un copil mort accidental la 2 ani cu ce e vinovat dacă străbunii lui nu au acceptat credința creștină? Sau că ortodoxia nu a ajuns în satul lui din junglă? Căci scris este că încă nu a ajuns pretutindeni
Discutam pe topic exact despre ce contine scrisoarea Sfantului Ignatie. Nu da sfantul raspuns la toate aceste intrebari?
"Iata adevarata invatatura despre acest obiect, invatatura Sfintei, Universalei Biserici: mantuirea consta in restituirea partasiei cu Dumnezeu. Aceasta comuniune a fost pierduta de intregul neam omenesc prin caderea in pacat a protoparintilor. Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi, cat si a raufacatorilor.

Ne zamislim in faradelegi, ne nastem in pacat. "Voi pogori la fiul meu, plangand, in iad" zice sfantul patriarh Iacov despre el insusi si despre sfantul sau fiu Iosif, cel cast si minunat. Coborau in iad, dupa sfarsirea pribegiei pamantesti, nu doar pacatosii, ci si dreptii Vechiului Testament. La atata se limiteaza puterea faptelor bune omenesti. Acesta e pretul virtutilor firii noastre cazute! Ca sa se refaca comuniunea omului cu Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, ca omul sa obtina mantuirea era necesara rascumpararea. Rascumpararea neamului omenesc a fost savarsita nu de un inger, nu de un arhanghel, nu de vreo fiinta si mai inalta dar marginita si creata – ci a fost savarsita de insusi nemarginitul Dumnezeu."
E simplu, trebuie sa luam in considerare invatatura revelata, nu logica noastra cazuta. Sfantul scrie si despre aceasta logica si rationamentele noastre. Am mai intrebat, avem noi vina ca Adam a ales sa cada? Nu, dar pacatul lui se rasfrange automat si asupra noastra. Din aceasta cauza toti mergeau in Iad, copii, drepti, raufacatori, etc. Iisus a adus Mantuirea, adica Botezul si Sfintele Taine, pentru ca fapte si credinte aveau si dreptii din Vechiul Testament.
Reply With Quote