View Single Post
Vechi 20.09.2013, 13:44:05
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Despre Raiul provizoriu nu țin mine să fi dat citate din Sfinții Părinți.
Nu despre rai, ci despre celelalte subiecte am dat si citate. Ca Raiul de acum e temporar nu e nevoie de citate, e evident, din moment ce dupa Judecata toti vor primi trupurile, nu vor mai fi in aceeasi stare, doar sufletele.
Citat:
La Marcu, 16, 15-16 nu scrie că cel ce nu se va boteza se va osîndi. Apropo și de ce ai scris mai departe, îți reamintesc că mă refer strict la oamenii la care nu a ajuns creștinismul ortodox ca ei să aibă șansa să fie botezați. Pentru noi Botezul nu e opțional deoarece avem acces la această Taină.
Scrie si asta acolo. Spune ca cel ce va crede si se va boteza se va mantui. cel ce nu va crede (deci nu se va boteza) nu se va mantui. Nu exista intelegerea asta in ortodoxie, ca cel ce nu afla e absovit de orice vine. Un criminal daca spuen ca nu stia ca nu trebuie sa omoare i se da drumul? In plus, orice cetatean al unei tari trebuie sa cunoasca legile acelei tari. Atunci si cei din Vechiul Testament ar fi trebuit sa se mantuiasca pentru ca nu stiau. Atunci de ce a mai venit Iisus?
Am observat ca unii credinciosi au o intelegere oarecum gresita, preluata din protestantism, via ecumenism. Protestantii (sau unii din ei) spun ca jertfa Mantuitorului s-a rasfrant asupra fiecarui om.
In intelegerea ortodoxa jertfa si lucrarea Mantuitorului nu are niciun efect asupra unui hindus, pagan, etc., daca acesta nu crede si se boteaza. Cei dinainte nu se puteau mantui din cauza pacatului stramosesc. Ce sterge pacatul stramosesc? Botezul. Astfel, se pot mantui oamenii prin botez, care sterge acel pacat, primind si harul.
Noi cand ne-am nascut aveam vreo vina pentru ce au facut Adam si Eva? Nu, cu toate astea mosteneam urmarile acelui pacat. In India a fost sfantul Apostol Toma. De ce hindusii nu sunt ortodocsi? Mostenesc ei urmarile alegerilor stramosilor lor? Sau in Israel a fost chiar Iisus. De ce evreii de acum nu sunt crestini? Sau noi, de ce suntem azi ortodocsi? Datorita stramosilor nostri, atat a celor ce au primit crestinismul, cat si a celor ce au luptat sa pastreze dreapa credinta, ortodoxia. Ce se intampla pentru ca tu ramai ortodox si ii inveti si pe copii dreapta credinta? Atat copiii, cat si urmasii lor, mii de oameni vor fi influentati de alegerea ta si de decizia ta, daca nu se vor razgandi unii din ei. Stii ca scrie in Sfanta Scriptura ca Domnul va rasplati celor credinciosi pana la al miilea neam si va pedepsi pe cei ce fac rau pana la al nu stiu cat neam. Aceasta fagaduinta a primit-o si Adam, pentru credinta lui poporul iudeu a fost poporul ales, care se inchina adevaratului Dumnezeu?
Dar turcii de azi, ce s-a intamplat daca mare parte din populatie a trecut la islamism? urmasii lor de azi sunt musulmani, nu ortodocsi ca stramosii lor.
Pe de alt aparte, asta nu inseamna ca cei de acum sunt implacabil conditionati de alegerile stramosilor lor si de pacatele lor. Daca vrei o sa caut iar sa dau articolul cu parintele Galeriu, in care spune ca toti, in orice tara s-ar afla, au aceeasi sansa. Cum spune si parintele Cleopa, daca au vazut lumea si toata creatia nu s-au gandit cine le-a facut? Iisus a spus ca cine Il cauta il va gasi, cine cauta adevarul il va gasi, ajutat de Domnul. Daca e cineva intr-o religie nu isi pune intrebarea care e religia cea mai buna, religia adevarata? Adica nu are timp cinci minute in toata viata sa se gandeasca la asta, desi face o gramada de lucruri nefolositoare si automat va ajunge in Rai? Lenesii inseamna ca ar fi la loc de cinste. Scopul omului pe pamant e sa il caute pe Dumnezeu si sa fie in legatura cu El, nu sa manance si sa se distreze.
Citat:
Poate că tot unde era Avraam, în acea zonă specială a Iadului.
Da, asta am spus si eu pana acum. Si Parintele Cleopa spune ca prucnii nebotezati nu se afla nici in Rai, nici in Iad. Adica nu se afla la munci, in Iad, nu au parte de munci pentru ca nu au pacate personale, probabil au aceeasi stare pe care o aveau si dreptii din Vechiul Testament, nici ei nu puteau ajunge in Rai din cauza pacatului stramosesc.
Reply With Quote