Citat:
În prealabil postat de catalin2
|
De unde știe atît de sigur Larchet? Părerea lui... :)
Citat:
Nu are nicio legatura zona geografica. Tot Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca Adam a cazut din Rai, iar Lot s-a mantuit in Sodoma. Tot asa la noi sunt atei sau neortodocsi, in timp ce in China sunt si multi sfinti martiri. Ai amintit de harul chemator, toti cei ce devin credinciosi sunt luminati mai intai de har. Noi nu avem intelegerea neoprotestanta, cu prozelitismul persuasiv. Harul nu are limite de tari sau regiuni. Dreptul Iov nu era din neamul iudeilor (cred ca atunci erau in robie in Egipt). Cum a aflat adevarul si credinta in Dumnezeu. Dar Avraam? Sau toti cei dinainte de Moise, cand nu era nimic scris?
Domnul e Atotputernic, nu are cum sa nu poata ajuta pe cineva care merita sa fie luminat. Era un exemplu dintr-o tara africana, cateva persoane au inceput sa se intrebe care e adevarul si care religie e cea mai buna. Nu mai stiu cum era povestea in continuare, ori au ajuns intr-o tara vecina in care au gasit niste ortodocsi, ori au ajuns un ortoodx din alta tara pe la ei. Sau un alt caz, un engelz din SUA, budist, intr-o seara simte o prezenta. Dupa mai multe zile afla ca e Iisus. Dupa cateva luni, din intamplare, un cunoscut care era ortodox ii da niste carti ortodoxe. Asa a ajuns ortodox. Daca in Arabia Saudita majortiatea oamenilor ar cauta adevarul fii sigur ca vor ajunge misionari acolo si va deveni o tara ortodoxa. Iudeii l-au avut pe Iisus care a propovaduit, dar au ramas necrestini, auzitul e doar o parte, terenul pe care cade samanta e baza.
|
Stai puțin, înainte de a spune și sublinia Hristos că fără Botez nu aveți cum intra în Împărăție, situația era cu totul alta. Noi discutăm strict pe acest verset, nu despre drepții din VT care s-au mîntuit pe măsura conștiinței, a bunului simț și a faptelor.
Cazurile amintite de tine mai sus sînt nu rare, ci extrem de rare. Dar nici măcar de acești oameni nu mă leg, ci de copiii mici care au plecat în veșnicie înainte să aibă șansa de a fi botezați. Hristos i-a zis lui Nicodim: ”Adevărat, adevărat...” - de unde rezultă că NU avem nici un dubiu: Botezul este absolut necesar (dar nu suficient adaug eu) pentru a avea șansa accensiunii sus de tot, în Împărăția care se identifică practic cu Însuși Dumnezeu. Deci e irațional să spună indiferent cine că dacă nu merg în Împărăție atunci copiii mici și nebotezați ocupă în mod absolut necesar un loc la clasa întîi în Iad (cu vedere spre ușa Raiului cumva), pentru că fix acolo unde se termină Împărăția începe Iadul.
Știu, e un subiect prea delicat și sensibil pentru noi, muritorii de rînd, dar sînt situații cînd stai de vorbă cu oamenii care te întreabă exact asta și trebuie să fii pregătit cu un răspuns plauzibil, logic. De aia am și insistat să aud diverse păreri la subiectul de față.
Acum să-ți spun și eu despre un bun prieten de aici din Lima care cîntă la strană în Biserica Ortodoxă locală, singura pe o suprafață de mii de kmp. L-am întrebat cum e posibil ca un om să fie ortodox într-o mare de păgîni și de catolici (care au prigonit bisericuța ortodoxă cînd a fost înființată, aruncînd cu pietre și încercînd să-i gonească pe ortodocși), neoprotestanți etc. Mi-a răspuns că a făcut cunoștință cu ortodoxia printr-un profesor de la facultate (a studiat Artele) care i-a arătat numai icoanele ortodoxe. Atît, nu i-a vorbit, nu i-a ținut cateheze. Omul a fost atît de impresionat de stilul ortodox de a picta încît s-a interesat și a aflat de această bisericuță de aici și încet-încet a ajuns acum să cînte la strană. Gîndește-te că peruanii nu au acces la lucrări din Sfînta Tradiție în spaniolă, cum avem noi la tot pasul traduceri românești, dar cu toate acestea iată o minune care s-a întîmplat, slavă Domnului. Eu personal cred că tipul e într-o stare avansată de sfințenie ținînd cont felul delicat în care vorbește, de comportamentul lui general, de stilul de viață, de cum citește în biserică Apostolul, cum cîntă șamd. Slavă Domnului din nou pentru că mi-a scos în cale așa un om!