View Single Post
Vechi 17.09.2013, 00:46:56
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Vlad niciodata nu ma supar pe cel care contrazicandu-ma ma trimite spre studiu sau spre a intelege mai bine semnificatia,acel om imi face un mare bine,daca as fi convins ca nu pot fi contrazis m-as duce,din proprie initiativa, direct la psihiatrie.Tu ai o capacitate deosebita de a exprima clar ce altii exprima mai neclar,cazul meu.Am fost putin perfid,recunosc :) mizand pe aceasta capacitate a ta si stiind ca o vei pune la lucru,dar am zis sa fiu perfid pt o idee nobila si iata ca vei aduce,in plus un text din parintele Porfirie.Nu pot spune,in perfidia mea condamnabila,ca m-am inselat :) Cu privire la sensul iconic nu il rezum doar la scrierile apocaliptice,sau profetice ci il extind la intreaga Scriptura neputand insa afirma ca orice verset are si un sens iconic,nu orice este in Evanghelie fiind si,stricto sensu,Evangelion(spre exemplu II Timotei 4:13),ca fiu mai precis in definirea opticii mele(precizez ca are puternice accente de abordare istorico-critica).Insa cu privire la acest sens iconic as face o precizare zic eu interesanta.

Nemtii(Hans Georg Gadamer mai precis)au un termen,nu are rost sa-l scriu in germana,sunt doua cuvinte parca interminabile :) care tradus in engleza inseamna ,,historically effected consciousness".Intr-un anumit sens,dpdv istoric,constiinta autorului textului este adusa la viata,prin istorie,de insusi textul care cumva capteaza in el,intr-un fel de sens iconic invers daca vrei,constiinta autorului lui care devine o ,,constiinta a textului"ii da viata iar textul ii asigura viata in continuare.Aceasta stare iconica inversa,spre realitatea umana de dincolo de text,este si ea o parte a sensului iconic general,latura sau factorul uman care,impreuna cu privirea iconica spre cer ar trebui sa asigure cumva acelasi raport dintre ,,faca-se voia ta precum in cer asa si pe pamant.Este cumva si aceasta o tensiune,ca tot ce-i uman in calea implinirii sale,cum spunea Augustin ,,Si nelinistit este sufletul meu pana nu-si va afla odihna intru Tine".Aceasta neliniste este cumva captata de ambele sensuri ale ,,privirii iconice"si de aceea nu o pot refuza Scripturii dar cred ca in unele locuri poate este mai prezenta privirea iconica spre neliniste,factorul uman si in altele este orientata mai mult spre realitatile divine.

Este doar o ipoteza,nimic mai mult, teama mea fiind ca nu ma pot exprima atat de clar cum mi-as dori si risc sa spun prostii :) Abia astept textul tau si multumesc mult pt dialog :)

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 17.09.2013 at 00:49:09.
Reply With Quote