Cum se poate rezolva problema spinoasă a locurilor de muncă în România?
© Colaj: Vocea Rusiei
Dezbaterile aprinse pe marginea subiectului Roșia Montană au readus în atenția publicului o problemă acută în România: lipsa locurilor de muncă, ne scrie cititorul nostru, domnul Marian Rădulescu.
Adepții variantei Roșia Montană Gold Corporation, pentru a câștiga audiență, au repetat și repetă obsesiv în mass-media: „Vor fi create numeroase locuri de muncă! „Nu cu mult timp în urmă, președintele Băsescu, într-o conferință de presă televizată, atrăgea atenția premierului Ponta că guvernul nu a făcut nimic pentru relansarea economiei, pentru crearea unor noi locuri de muncă, atenționând asupra creșterii șomajului și accentuarea sărăciei.
Din păcate, în ambele cazuri este vorba numai de demagogie politică, de urmărirea unor interese personale sau de clan. Nicidecum nu se are în vedere luarea unor măsuri concrete care să ducă la crearea unor noi locuri de muncă. Locuri de muncă reale, cu contract de muncă, salariu care să acopere nevoile unui trai decent. Și într-un număr mare, cât să cuprindă, în totalitate sau aproape în totalitate, populația activă a României. Trebuie avut în vedere că locuri de muncă au existat în România, dar au fost distruse de politica iresponsabilă și trădătoare a tuturor guvernelor post-decembriste. Cum se poate rezolva această problemă?
Tot felul de „specialiști”, de „manageri” ce se laudă cu colecția proprie de masterate, ne explică doct că numai intervenția capitalului occidental, posesor al celor mai avansate tehnologii, poate duce la apariția ca din pământ a locurilor de muncă mult-dorite. De asemenea, se bate moneda pe mărirea numărului de IMM-uri, de persoane fizice autorizate (PFA), care - vezi Doamne! - sunt singura speranță pe plan intern. Vorbe goale, care nu rezolvă cu nimic situația!
În primul rând, este necesară implicarea statului, prin structurile sale de specialitate. Toți „specialiștii” și „experții", plătiți cu lefuri grase trebuie să-și justifice câștigurile (nemeritate până acum) și să creeze o strategie clară, bine fundamentată, care să ducă la relansarea economiei românești și la crearea locurilor de muncă necesare. Pentru că populația activă care nu are loc de muncă este într-un număr din ce în ce mai mare, iar sărăcirea continuă poate duce la o explozie socială, lucru total contraindicat.
Primul pas care trebuie făcut este recâștigarea piețelor cărora România le-a dat cu piciorul în anul 1990: piața est-europeană, piața ex-sovietică, piața chinezească, piața africană, piața sud-americană. Mai ales când din direcția acestor piețe au venit semnale repetate (vezi cazul pieței ex-sovietice, actualmente Rusia+CSI) pentru reluarea relațiilor comerciale, întrucât produsele românești sunt și acum căutate! Așadar, trebuie acționat pentru întocmirea tratatelor și acordurilor bilaterale, precum și a acordurilor comerciale. Acestea sunt baza contractelor economice pe termen lung și scurt, precum și a comenzilor ferme necesare ca industria și agricultura românească să producă, să vândă și să încaseze banii necesari.
Al doilea pas este preluarea de către statul român a capacităților productive care au scăpat de jaful privatizării, introducerea controlului total asupra domeniilor strategice: exploatarea resurselor naturale ale țării, transportul feroviar și naval, sistemul energetic național în totalitate (mă refer la energia electrică și energia termică), industria de armament, sectorul metalurgic. Scoaterea de sub control străin a ceea ce a mai rămas din petrolul și gazele românești și folosirea acestora numai pentru nevoile țării. Toate acestea organizate sub forma de regii autonome, conduse de directori competenți, subordonați Ministerului Industriei. Astfel se prezintă mai multă credibilitate când este vorba de stabilirea relațiilor economice cu alte state.
Avantajele unui sistem economic proprietate de stat, condus ferm și eficient sunt următoarele: 1) după cum am afirmat anterior, există credibilitate și garanția stabilității în întocmirea contractelor economice externe, mai ales pe termen lung; 2) profitul obținut de aceste regii intră în bugetul de stat, țara ar avea bani pentru investiții, pentru lucrări publice, pentru cheltuieli sociale. Iar taxele și impozitele nu ar mai fi la valorile insuportabile din prezent. 3) cel mai important lucru: s-ar crea cu adevărat un număr mare de locuri de muncă!
Fac o paranteză necesara, în cazul Roșia Montană: da, este nevoie de locuri de muncă, este nevoie ca aurul și - mai ales! - metalele rare, atât de necesare tehnologiilor avansate să fie exploatate. Dar această exploatare să fie făcută de către o întreprindere a statului român, nu de către niște corporații străine gen „Gold Corporation" sau „Gabriel Resources" sau cum se vor numi acești venetici. Iar produsul finit - aur și metale rare - să fie proprietatea statului român, nu a unor străini care să dea în schimb (dacă vor da!) niște redevențe minuscule! Cu o întreprindere de stat (cum a mai fost, de altfel) oamenii chiar vor avea locuri de muncă!
Iată că am ajuns și la al treilea pas: odată pornite regiile autonome și societățile pe acțiuni cu capital majoritar de stat, ce vor lucra pentru export dar și pentru intern, odată cu creșterea producției și dezvoltarea investițiilor reale, în noi capacități de producție, numărul de locuri de muncă va crește substanțial. Iar societățile comerciale cu capital privat, persoanele fizice autorizate, vor putea oferi servicii întreprinderilor de stat, cât și salariaților acestora. Prin reducerea taxelor și impozitelor la nivel rezonabil, și acești mici întreprinzători vor prospera, nemaifiind nevoie să lupte pentru supraviețuire. La rândul lor, aceștia vor avea șansa dezvoltării prin reinvestirea profitului, după puterea fiecăruia.
Tot ce am spus până acum reprezintă opinia mea personală. Nu am pretenția de a mă declara specialist în domeniu. Am totuși o experiență de viață și de muncă, atât în sistemul de stat, cât și în cel privat. Am lucrat atât în sistemul socialist, bazat pe proprietatea de stat asupra economiei, cât și în actualul sistem, bazat pe privatizare, distrugere, pauperizare - într-un cuvânt, pe înstrăinarea avuției naționale. Așadar, trag următoarea concluzie: capitalismul occidental, la care ne-am închinat plini de zel, nu are resurse strategice pentru a-și asigura propriile cerințe, propria creștere. De aceea el este nevoit să recurgă la jaf economic, jaf înlesnit de conducătorii trădători ai statelor care sunt jefuite.
Nu mai avem ce aștepta de la Occident. Trebuie să ne găsim propria cale de dezvoltare, să ne orientăm către piețele de desfacere unde am mai activat. Iar dacă aceste piețe se află în Rusia, China, India, Africa, America de Sud, acolo trebuie să ne îndreptăm! Nu este vorba aici de nostalgii comuniste, de filorusism, așa cum turuie de zor tot soiul de propagandiști. Este vorba de pragmatism, de realism economic. Intri pe piață, produci, vinzi, încasezi banii. Aceasta este calea de dezvoltare și progres!
|