Mi-a venit și mie o idee, cred că de la Dumnezeu a fost, ca să adun niște cuvinte de la părinții duhovnici și de la călugării bătrâni care au trăit în liniște, au fost mai luminați, au apucat o altă generație de duhovnici, alți părinți mari, pe care astăzi nu-i mai avem. Și mi-a venit în gând să merg pe la ei să cer niște sfaturi.
În anul 1984 Părintele Ioanichie publică primul volum din cea de-a treia carte a trilogiei sale închinate spiritualității monahale românești: Convorbiri duhovnicești.
Nu a fost ușor pentru Părintele Ioanichie să-i abordeze pe toți acești părinți (Cleopa Ilie, Dumitru Stăniloae, Constantin Galeriu, Paisie Olaru, Arsenie Papacioc, Teofil Părăian etc.). Pentru unii era cunoscut, alții însă nu-l cunoșteau și, în acea perioadă tulbure, erau bănuitori față de necunoscuți. La această dificultate se mai adăuga și faptul că în acea vreme Părintele Ioanichie nu dispunea de mijloacele modeme de înregistrare de astăzi. Iată cum își amintea sfinția sa de greutățile prin care a trecut până a reușit să consemneze convorbirile sale: „Mi-a venit și mie o idee, cred că de la Dumnezeu a fost, ca să adun niște cuvinte de la părinții duhovnici și de la călugării bătrâni care au trăit în liniște, au fost mai luminați, au apucat o altă generație de duhovnici, alți părinți mari, pe care astăzi nu-i mai avem. Și mi-a venit în gând să merg pe la ei să cer niște sfaturi. Celor care erau mai simpli - duhovnici și călugări - nu le-am spus în față că vreau să public despre ei ceva și nici nu le-am dat un chestionar: «Părinte, cutare...», că, dacă mă vedeau că scriu, ziceau că sunt informator la securitate. Că mi s-a întâmplat așa, nu de puține ori, li se părea că am o misiune. Și atunci am apelat la darul lui Dumnezeu și la memorie, întrebam și, cum ieșeam de la ei afară, aveam caietul pe undeva și un creion și mă apucam pe un colț de gard să scriu ideile principale ca să nu le uit. Și în afară de aceasta mă mai duceam de două sau de trei ori și așa reușeam să reconstitui un dialog cu un duhovnic călugăr foarte bun, dar care se putea sminti când mă vedea că scriu ceva în fața lui. Nu că se temea, dar omul se inhiba și nu scoteam nimic.”
(Mi-e dor de Cer, Viata părintelui Ioanichie Bălan, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 380)