Citat:
În prealabil postat de glykys
In ceea ce il priveste pe Ioan Cezar, pe care il cunosc personal, va pot asigura ca nu isi cauta clientela pe forum.
|
Nu doar atât, ci:
a) nu am voie, deontologic, dacă aș practica, să fac consiliere cu persoane cu care am o relație paralelă. E o lege tare a profesiei, pentru a preveni eșecul terapeutic. Deci dacă îl știu pe careva de pe forum, fiind așadar coleg de forum cu el, nu pot avea și relație de consiliere. Pot cel mult să-i recomand pe cineva. (Am făcut o excepție, în cei 3 ani de când sunt pe forum, presat de rugămințile unor cunoscuți deși eu am refuzat și am explicat în mod repetat de ce refuz - se poate confirma, poat efi depusă o mărturie publică la nevoie - și regret că m-am abătut de la propria regulă a conștiinței profesionale.)
b) nu practic de câțiva ani și nu intenționez să reiau; mă îndrept spre un alt domeniu, acolo unde mă trage inima;
c) sunt doar profesor de psihologie la liceu și instructor de șah (predau la after-school);
d) intenționez să abandonez total psihologia, ca profesie, din motive personale. Dacă aș fi trăit în altă țară, cu o altfel de cultură și educație, da: aș fi vrut să profesez, întrucât psihologia-consilierea e o profesie excepțională, de mare travaliu și care îți aduce satisfacții ce nu pot fi măsurate în bani.
Doar ignoranții cred că o profesie care este de fapt o artă totală se face pentru bani.
Un psiholog adevărat se simte rușinat și scârbit de o asemenea idee. Psihologia, practicată ca lumea, trece cu mult peste problema banilor: nu e un job oarecare ci o chestiune de vocație. Ca și poezia, muzica etc. Dar dacă un tablou costă sute de mii de euro sau milioane, chiar, e vina pictorului? Și fără promisiunea milioanelor, oare muzicianul sau pictorul nu și-ar mai vedea de arta lor iubită? Asta o crede cel care nu are o vocație, cel care nu iubește, și care, astfel, se vădește orbul care ne învață lumina...
Că unii nu înțeleg, din păcate chiar și printre practicanți, este problema lor. Nu a mea.
Așa cum sunt mulți care nu disting vocația sacerdotală de meseria de popă. Consecințele, dezastruoase, ne sunt cunoscute, vai.
Ferească Dumnezeu de nenorocirea ca un psiholog să vadă în profesia lui mai întâi un prilej de a scoate bani, iar un preot slujitor al Domnului Hristos să devină popă.
Ferească Bunul Dumnezeu!
Nimic nu e mai nenorocit pe lume decât să fii sau să ai parte de un trădător.