Citat:
În prealabil postat de fallen
Daca nu va e cu suparare, poate sunt putin off topic, sa ne lamuriti si noua (mie) urmatorii termeni : 1. psihologie clinica; 2. psihanaliza;3. analiza tranzactionala. E posibil ca primii doi sa-i mai fi definit pe undeva, imi cer iertare daca cumva am uitat sau din neatentie si ignoranta nu am bagat la cap. Multumesc, Doamne ajuta!
|
Psihologie clinică:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Psihologie_clinic%C4%83
Extras din Regulamentul Colegiului Psihologilor din România:
http://www.despresuflet.ro/servicii-...ie-clinica--1/
Psihanaliza:
http://www.observatorcultural.ro/Psi...s_details.html
Psihanaliza - o oglindă în care îți vezi ... spatele Cred că interviul acesta e foarte sugestiv, pentru cei care vor să-și facă o impresie "de la sursă", cu atât mai mult cu cât e vorba și despre percepția socială și politică a unui psihanalist din/în România.
Precizez doar că Psihanaliza nu face parte, propriuzis, din aria Psihologiei, cele două domenii fiind însă puternic interconectate. În Facultatea de Psihologie și științele Educației noi am făcut doar un curs de semestru; unul opțional.
Psihologia academică de azi își păstrează rezerve față de caracterul subiectiv, speculativ, interpretativ al psihanalizei. Sub impactul spiritului pozitivist al științei din secolul XX, psihologia academică apreciază tot mai mult disciplinele și demersurile care au un caracter testabil, pretabil la experimentare, cuantificabil.
Cu toate acestea, în plan terapeutic și în dezvoltarea personală Psihanaliza rămâne una din cele 3 mari "forțe", alături de Terapiile de Familie și Terapiile Cognitive. Prin eficiență, prin procentul mare de succes în tulburări aparent imposibil de tratat, prin dezvoltarea personalității celor care au avut curajul confruntării cu sine și, desigur, resurse mari de timp și bani.
Psihanaliza este costisitoare. Dar cei care au traversat un travaliu serios susțin că a meritat. Una din cele mai frumoase cărți pe marginea psihanalizei, tradusă la noi acum 10-15 ani, aparține scriitoarei franceze A.M. Cardinal. "Cuvinte care eliberează - Romanul unei psihanalize" expune cu mare meșteșug experiența unei femei foarte bolnave care, ajunsă în miezul disperării, incapabilă de a mai fi om-femeie-soție-mamă-fiică-prietenă-colegă-etc., apelează la "ultima soluție" dinaintea suicidului: vizitele de trei ori pe săptămână la un bursuc antipatic, dur și cinic, care vreme de 7 ani traversează împreună cu ea infernul nebuniei. Salvîndu-i viața/familia/profesia. Merită citit, atât pentru forța scriiturii (venită din adâncul sufletului unei femei remarcabile) cât și pentru detalii autentice privind procesul complex și dramatic al ieșirii sufletului omenesc din iadul nebuniei (în maniera aparte, specifică, a relației psihanalitice).
Analiza Tranzacțională
Este o replică la ...psihanaliză, unul din criticii cei mai nemulțumiți de limitele psihanalizei. Atât "părintele" AT (Eric Berne) cât și actualii terapeuți AT de marcă în lume, au avut un contact semnificativ cu psihanaliza. Pentru Eric Berne acest contact a fost un eșec, pentru alții a fost un succes dar ei au vrut mai mult și astfel au devenit terapeuți AT.
Un exemplu de antireclamă la AT, un text foarte prost alcătuit (cu nenumărate erori în conceptualizare și cu mari deficiențe în a surprinde specificul AT) găsim aici:
http://www.la-psiholog.ro/info/analiza-tranzactionala
Merită citit, pentru a înțelege mai bine ce este și cum funcționează un site superficial. Un articol "comercial", ca dealtfel tot siteul acela, care speculează ignoranța/comoditatea/superficialitatea publicului și care, fără jenă că sub/dez-informează, dă oamenilor ceea ce e pe placul lor: maynymiK ornat bombastic, făcătură din tastatură. Ideal pentru snobi și snobinete. Kitsch. Manea.
Voi încerca să expun AT (în care am o formare cât de cât rezonabilă) în viitor, dacă topicul va supraviețui. Acum cred că e prematur și, cu scuzele de rigoare pentru discreția față de AT, m-aș bucura să revenim la chestiunile de bază ale topicului
astfel încât, dincolo de evaluări grăbite și tendențioase, să continuăm încercarea de a schița specificul Psihologiei pentru a descoperi împreună
ce relații folositoare pot fi între Psihologie și Maica noastră, Biserica. Dacă sunt - lucru care depinde mult de noi, oamenii.