Ai ridicat ștacheta foarte sus!...:)
Eu, unul, îți mulțumesc, Pelerinule pentru tema propusă (de fapt îmi pare un mănunchi de teme).
Acum nu știu dacă găsesc cel mai bun mod de editare a răspunsului, ținînd cont atât de limitele mele cât și de cunoștințele, sentimentele, atitudinile etc. multora dintre confrații mei forumiști...
Mă tem să nu răsară iarăși un tsunami... Mult m-ar necăji și cred că ar face rău tuturor.
Poate că întrebarea asta era bine să vină mai încolo, peste o vreme, cu nădejdea că între timp se vor mai limpezi apele distincțiilor și raporturilor dintre Biserică și Psihologie. În mintea noastră să se limpezească, vreau să zic, a celor care dezbatem chestiunea.
Dar dacă, prin Voia Domnului, a picat acum întrebarea, ce pot să fac: îmi iau inima în dinți și formulez un răspuns, fie și provizoriu; că nu știu dacă mai apuc fericirea unei ape cu totul limpezi...:)
Să începem cu .. sfârșitul (întrebărilor tale):
In cazul unor manifestari grave psihologul, deontologic vorbind, trebuie sa recomande un psihiatru obligatoriu, sau un medic sau poate recomanda simultan o indrumare spre partea spirituala? Ma gandesc ca nu orice pacient ar fi de acord. Mi se pare cumva un raport dificil datorita, in zilele noastre, unei separatii aproape nete intre credinta si stiinta.
Atunci când intensitatea tulburărilor psihice este extremă (de pildă când o persoană trece printr-un episod psihotic - cu delir, halucinații și multe alte dereglări în toată viața psiho-comportamentală), psihologul nu poate lucra.
Travaliul muncii de consiliere/psihoterapie necesită o minimă luciditate, o minimă capacitate de a avea priză la realitate, un minim de funcționalitate a conștiinței. Or, când un om se află în delir, toate funcțiile conștiinței (de cunoaștere, volitivă etc.) sunt perturbate și persoana în cauză pur și simplu nu poate participa la o relație de comunicare coerentă sau, dacă o face (cu ajutorul unui psi, care poate să înțeleagă "limbajul" manifestărilor simptomatice) îi lipsesc resursele pentru a construi o alternativă de conduită internă și comportamentală.
Aici indicația terapeutică este abordare psihiatrică în urgență.
Uriașul progres al psihofarmacoterapiei face posibil astăzi ca, în numai câteva zile, un om care (când luăm primul contact la camera de gardă) pare scos pentru totdeauna din țâțânile lui omenești, să redevină cât de cât lucid, să comunice, să își mărturisească problemele, convingerile, sentimentele etc. Desigur, o face în felul lui, ținînd cont de complexitatea și adâncimea tulburării, de patternurile lui de procesare a informațiilor din sistemul psi, de caracteristicile de personalitate din sfera afectivității și voinței etc. Decisive sunt, uneori, și ancorele culturale din familia/grupul/societatea/poporul din care provine.
Abia după ce pacientul și-a recăpătat o funcționalitate rezonabilă a vieții psihice conștiente, putem pune problema unei relații cu un psihoterapeut.
În concluzie (la prima ta întrebare): este obligatoriu ca psihologul să facă tot ce e posibil ca, atunci când clientul prezintă semnele unei boli mintale propriuzise aflate în stare să-i spunem "acută", acesta să ajungă cât mai repede în cabinetul unui psihiatru sau la camera de gardă a unui spital.
Dincolo de argumentul privind capacitatea de comunicare cu efect terapeutic, aș mai adăuga acum încă două rațiuni ale îndrumării clientului către serviciile psihiatrice:
În primul rând, pierzîndu-și capacitatea de autoreglare a comportamentului și funcțiile conștiinței, orice om devine un pericol pentru viața lui și a semenilor (suicid, automutilări, mutilări, crimă și alte nenorociri, cu impact nu doar asupra corpului dar și asupra vieții sufletești).
Apoi deoarece, așa cum arată studiile din domeniul psihiatriei, tulburările majore ale psihicului sunt însoțite de dereglări în planul biochimiei creierului. Or, restabilirea echilibrului biochimic al creierului (mă refer aici și la hipotalamus precum și la alte formațiuni care nu fac parte propriuzis din alcătuirea scoarței cerebrale) se realizează astăzi, cu destul succes, prin administrarea medicației psihotrope (neuroleptice, în special, pentru afecțiuni foarte serioase). Psihologul nu prescrie tratament medicamentos, aceasta fiind sarcina medicului psihiatru.
Last edited by cezar_ioan; 03.09.2013 at 04:49:48.
|