Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
7. Păcatul nu este, într-adevăr, un concept psihologic. Ci unul duhovnicesc.
Termenul are sens doar în cadrul relației dintre om și Dumnezeu.
Or, această relație nu face parte din domeniul de studiu expres al psihologiei (care e mult mai modest), ci din aria, evident, a Teologiei și a Bisericii.
În ce privește porunca iubirii aproapelui, majoritatea școlilor și curentelor psihologice NU o încalcă ci, dimpotrivă, o cultivă. Fie și indirect.
Cugetă, de voiești, la consilierea cuplurilor care nu se înțeleg și vor să divorțeze; la psihoterapia tulburărilor de caracter care implică numerose acte antisociale; la sprijinirea dezvoltării morale; la cultivarea ascultării active ca abilitate a oricărui om; la asertivitate și empatie (contra agresivității și indiferenței față de aproapele); la psihologia organizațională care intervine când apar conflicte insolvabile între membrii unei comunități constituite în jurul activității numite muncă; la consilierul școlar care are de luptat cu nenumărate acte antisociale; la consilierul din tribunale care îi ferește pe minori să devină victimele unor părinți evident iubitori de ei înșiși iar nu de copil; la umanizarea actului medical (adeseori rece și inuman, de-a dreptul sadic - iar aici intervine psihologia medicală) și la multe altele....
|
Desigur, daca vrea, omul sfinteste locul in majoritatea profesiilor.