Citat:
În prealabil postat de antoniap
Iarta-ma, frate, eu fac abstractie de profesia ta.
Ar fi fost mai elegant sa-mi arati importanta profesiei de psiholog intr-un mod care sa te avantajeze...
|
Iartă-mă și tu,
însă nu cred că e folositor și nici realist să faci abstracție de profesia mea.
Nu e folositor, întrucât bune sunt, cele ale psihologilor, în multe situații de viață. Cei care au lucrat în domeniu, ca psi ori ca și clienți, pot depune mărturie pe larg. Au și făcut-o, dealtfel.
Nu există, în miezul lucrurilor (exceptînd agitația suprafețelor sclipicioase ale arțagului și prostiei mincinoase), confruntare între Biserică și psihologie.
Ci-i completare, continuă împletire, psihologii avînd, spun iar și iar și iarăși, rolul de slujitori ai Bisericii. Chiar de sunt atei (și sunt destui), de fapt psihologii asta și fac (ori înceracă să facă, în marea lor majoritate): slujesc aproapelui, pentru sănătate și dezvoltare, iar prin aceasta slujesc lui Dumnezeu și Bisericii Lui.
Mulți oameni ai Bisericii se folosesc azi de cele ale psihologiei. Inclusiv învățământul teologic este azi tot mai puternic dispus să folosească (după înțelepciunea creștinească dintotdeauna care ne îndeamnă să luăm aminte de la albină) descoperirile și practica psi.
Dacă există un ghimpe în relația dintre psihologie și Biserică, eu îl văd așa:
a) Unii dintre psi nu au ajuns la maturitatea de a înțelege limitele profesiei și capacităților lor; uneori confrații mei împing lucrurile prea departe, din narcisism profesional ori personal; pur și simplu minimalizează ori de-a dreptul elimină pe Dumnezeu din ecuația vieții. Și foarte rău fac ei, pentru ei înșiși și pentru clienții lor. Sunt buni de iertat, că nu știu ei ce fac de fapt; precum sunt buni și de mustrat și de învățat.
b) Există teorii psi cu oarecare influență (la mințile plăpânde și necoapte) care consideră că omul credincios este un închipuit ale cărui credințe sunt iraționale și atât; măgarii de autori ai acestor teorii explică (după obiceiul măgăresc de a explica totul), reducționist desigur, că toate cele ale credinței sunt scorneli omenești, afaceri psi în sensul cel mai trivial al cuvântului. Rău fac acești măgari, printre care, cândva, m-am numărat și eu, foarte tânăr fiind și ambetat de dulci iluzii. M-a lecuit Dumnezeu, Bunul, între timp!
c) Furați de puterea unor instrumente cu rol terapeutic (de pildă hipnoza, ca să dau doar un exemplu), unii psi ajung fără voia lor în teritorii foarte umbroase ale vieții sufletești și, fără ca ei să dețină întreaga putere de a stăpâni fenomenul, riscă deranjamente și dereglări serioase ale vieții clientului și ale propriei vieți. Unii fac chiar excursii la mama dracului, la cel mai propriu mod - în văzduhuri cu "lumini". Dar nu își dau seama ce fac, lipsindu-le cunoașterea, priceperea, smerenia, prevederea, trezvia. Ghidajului Duhului, în definitiv...
Mare risc e acesta și tocmai de a ceea, la noi și în lume, fiecare psi are supervizorul lui, de opinia căruia ține cont așa cum preotul ține cont de cuvântul duhovnicului său. Pentru că fără binecuvântare lucrurile o iau razna, adeseori. Mânjii tineri duc căruța-n gard.
d) Există și pericolul ca relația psihoterapeutică să fie confundată cu relația duhovnicească. E cu totul neadevărat. Relațiile acestea sunt asemănătoare, cum dealtfel se aseamănă și cu relația dintre părinte și copil, dintre profesor și elev etc. Dar aceste relații nu sunt identice, ci doar asemănătoare. Creștinii știu de ce (sau ar trebui să știe, să cunoască).
e) În fine, la polul opus, se află credincioși și chiar slujitori ai Bisericii care desconsideră (și chiar critică neîncetat) rolul psihologiei și al psihologilor în lumea de azi. Motivele sunt asemănătoare cu acela pe care le au psihologii imaturi despre care scriam mai sus. Entuziasm ieftin și ignoranță agresivă. Lipsă de discernământ și de cunoaștere a limitelor și diferențelor de nuanță dintre psihologie și teologie. Proastă cunoaștere a omului, proastă cunoaștere de sine, mai întâi. Mult rău fac și acești oameni, după opinia mea (și a celor care practică deja, în lume, psihoterapia ortodoxă), arătîndu-se ei incapabili să își înțeleagă și să își respecte limitele, și purtîndu-se cam ca unul care, când ți s-au rupt pantofii, te oprește să mergi la pantofar. Bine ar fi ca oamenii, atunci când nu stăpânesc un domeniu, să întrebe mai întâi, să se informeze cu atenție, să aibă nițică smerită cugetare iar nu infatuare. Oricine ar fi omul, absolut oricine.
Cât privește modul de prezentare al psihologiei, cum spui, așa încât să mă avantajeze (???), îți aduc la cunoștință că:
1) nu doresc nici un avantaj aici pe forum din faptul că sunt psiholog, nici unul, pe nici un plan;
2) doresc, chiar, de vrei tot adevărul despre ce doresc, doar dezavantaje și umilință din partea semenilor obtuzi și încrâncenați, amărăciuni pe care le folosesc ca tratament în lucrul meu cu mine însumi, cu multele mele neputințe și limite;
3) nu pot oferi bogăția de cunoștințe pe care am strâns-o, prin voia lui Dumnezeu, celor care nu ascultă de nimeni și nu prețuiesc decât propriile lor jocuri psihologice dintre tâmple. Și care își închipuie, vai, că sunt binecredincioși. Iar eu știu bine că realitatea omenească e o taină mare... Mă țin așadar deoparte, până la limita în care ignoranța agresivă mă înfurie. Dar mă liniștesc relativ repede, în general nu apune soarele peste mânia (sau mai precis peste mâhnirea, amărăciunea) mea...
Cei care ar fi vrut să nu fie păcăliți de duhul înșelător al lumii ăsteia (duh care folosește din plin roadele psihologiei, prezentînd-o deseori mincinos, distorsionat, spre deserviciul oamenilor - deși ea e pusă spre folos, de la bun început), m-au avut la dispoziție.
Sunt ani de când scriu pe forum.
Ar fi fost destul timp și mii de prilejuri pentru ca acela care era dornic de o lămurire să mă întrebe. Cu onestitate, din nevoie asumată lucid, iar nu din iscodire sau ispitire, cum mulți (mai exact: multe) au făcut - și nu le-am răspuns nesimțiților. I-aș fi scutit pe mulți de iluzii, de mistificări, de minciuni puse în cârca psihologiei, de varii denaturări, de farse grotești ș.a.m.d.
Dar nu ați făcut-o. Ați ales disprețul și ignobila manifestare a urii viscerale.
Pentru aceasta nici nu am oferit mare lucru. M-am ținut în oglindă, după ritmul fiecăruia, lăsîndu-vă cu bucuria tristă de a vă autosabota mai departe, în iluzia că nu aveți nevoie de cunoștințele, priceperea și experiența de viață a unui om care cunoaște destul de bine amărăciunea condiției umane sub soare. Precum și Poarta spre Lumină. Care e Biserica, mai înainte de toate, se-înțelege. De fapt e unica Poartă spre Lumină. Dar pe ea nu intră, să mă iertați, cei care disprețuiesc sufletul omenesc și care stau călare pe un bălegar de iluzii doar pentru că li s-a spus (iar ei s-au grăbit să și creadă!), de către prietenii întunericului, că psihologia și psihologii sunt, în totalitate, dăunători omului și dușmani ai mântuirii noastre.
Oh, popor credul, popor-copil-de-țâță, popor care te nefericești din mândrie prostească, popor împietrit din prea multe dulcețuri și amăgit cu luminițe roz și cu dulcegării de peste mări și țări, popor căruia ți se usucă holdele pe câmpuri, popor căruia îți mor pruncii nenăscuți în burta mamelor, popor îmbătat la amiază, popor plimbăreț și guraliv, popor drogat cu circul fotbalului și al manelelor multe, popor care ți-ai uitat tradițiile și zarea, popor care îți omori înțelepții, popor care nu îți crești puieții de aur ci ți-i chinuiești și ți-i vinzi pe nimica, popor făcut și contrafăcut de cine te-a vrut, popor furat și batjocorit și care-ai învățat pe de rost că locul tău în istorie e la coșul de gunoi al națiunilor, iar locul tău în Împărăție e în ghena gheenei.
O, poporul meu din care am deprins rostirea adevărului și-a minciunii, popor în care-am învățat iubirea și ura, popor în care m-am întors la Dumnezeu - poporul meu, până când te vei silui singur? Până când vei fi miștocar și tâmpit? Gură-cască smintit?
Până când vei scuipa semințe de bostan și floarea-soarelui prin mahalaua existenței pe care o numești, mințind și îngropîndu-te singur de viu, Viață?
Viața trece și prin mahalaua noastră, poporul meu, dar nu se oprește aici.
Ea trece, ca un nor luminos, spre alte zări. Ori ca un tren accelerat, o clipă, prin halta noastră de obiceiuri tâmpite, adunate prin vremi. Dar nu poposește prea mult!
Noi, doar, rămânem prin gări tot sordide, pline de gunoaie, de muște, de cutii de bere și prezervative, bolnavi ai uitării de sine, despicați pe mijlocul inimii și între cap și piept, de barda minciunii și a deznădejdii.
Popor care atât de mult iubești moartea încât o numești Viață: până când vei risipi?
Poporul meu, nu trebuia să vin eu, un oarecare păcătos nevrednic, să te chem pe nume
(rosti-ți-aș mustul dulce-al numelui, în veci!)!
S-ar fi cuvenit să îți asculți bătrânii, înțelepții
și preoții lui Hristos - mai înainte de toate.
Ascultă-i, măcar, de acum mai departe! AMIN+