View Single Post
Vechi 28.08.2013, 09:51:00
Leonid7 Leonid7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.05.2013
Implicit Trei pricini sînt pentru care se cuvine ca durerea inimii să fie necurmată:

Întîi, pentru că, îndată ce face păcatul de moarte, omul este vrednic de a fi omorît trupește de Dumnezeu și de a fi lipsit de viața aceasta, cum era în Legea Veche, cînd păcatele cele de moarte erau pedepsite cu moartea trupească, și astfel cei vinovați erau aruncați în chinul cel veșnic. Însă Dumnezeu, pentru iubirea Sa de oameni, nu-l mai omoară pe cel ce a păcătuit, ci-l lasă să trăiască, ca să se pocăiască în toată viața lui pentru păcatul ce l-a făcut, după cum zice Avva Marcu: „Altădată, cel ce s-a făcut vrednic de moarte, după Lege s-a omorît. Iar cel ce trăiește, întru credință trăiește, pentru pocăință” (Cuvînt pentru pocăință). De aceea, după ce omul va cădea în păcat, și încă de moarte, nu mai poate fi fără grijă în toată viața lui. El este dator ca în fiecare zi să se mîhnească, să pătimească durere, să se pocăiască, să se îngrijească pentru păcatul făcut, cu toate că a luat iertare de la duhovnicul lui. După cum și Proorocul David - cu toate că a fost iertat de Dumnezeu, prin Proorocul Natan, pentru cele două păcate de moarte ce le-a făcut, și cu toate că a împlinit îndeajuns canonul pentru ele, cu răzvrătirea ce i-a făcut-o fiul său Avesalom cînd l-a alungat din împărăția sa - totuși el nu a încetat de a se îngriji, a se pocăi și a plînge pentru ele în toată viața sa, căci zice: fărădelegea mea eu o voi vesti și mă voi îngriji pentru păcatul meu (Psalmi 37, 18). Și iarăși, în altă parte: Spăla-voi în fiecare noapte patul meu cu lacrimile mele, așternutul meu voi uda (Psalmi 6, 6). Iar „pat”, numește David locul unde a făcut prea-curvia, iar „așternut”, locul unde a dat hotărîrea morții asupra nevinovatului Urie, după cum tîlcuiesc unii Dascăli. Pentru aceasta, și Apostolul Petru, de cîte ori auzea cocoșul cîntînd, își aducea aminte de lepădarea ce o făcuse, și se pocăia și plîngea, după cum zice Sfîntul Clement, ucenicul lui. De aceea zice și dumnezeiescul Ioan Gură de Aur: „Suspină cînd ai păcătuit. Și aceasta o fă neîncetat, că aceasta este mărturisire. Nu acum vesel, iar mîine trist, apoi iar vesel. Ci totdeauna în plîngere și zdrobire de sine. Căci zice: „Fericiți cei ce plîng”, adică cei ce fac aceasta neîncetat. Să petreci făcînd aceasta neîncetat, să iei aminte de tine și să-ți zdrobești inima ta, după cum plînge cel ce și-ar pierde un fiu adevărat” (Cuvîntul 5 la Epistola a doua către Corinteni).
Reply With Quote