Învățătura sfântului Ignatie Briancianinov trebuie luată cu discernământ. Ea este adevărată în esență și ortodoxă, în felul în care vede și a văzut mereu Ortodoxia mântuirea, anume ca viață în Hristos și în Duhul Sfânt. Însă obiecțiile pe care le face trebuie tratate cu mare grijă. Atunci când vorbește de eretici, lucrurile stau clar, dar trebuie să vedem cine sunt ereticii sau cine sunt eretici cu adevărat. Ereticii sunt cei care leapădă fățiș adevărul, sunt capii ereziilor, însă nu același lucru îl putem spune despre cei care urmează aceste erezii, spre exemplu cum e cazul unora care se nasc în ereziile acelea și nu iau cunoștință de adevărul mântuitor. Aceștia din urmă nu pot fi numiți cu adevărat eretici, nefiind niște împotrivitori obstinați ai adevărului, atât în gândire și simțire cât și în fapte, însă nici nu trebuie în mod necesar să îi punem la același nivel cu binecredincioșii. Aș zice că mai degrabă sunt niște victime, pe care noi nu le putem condamna sau culpabiliza prea mult atâta timp cât noi înșine nu oferim o alternativă sănătoasă, în chip suficient de seducător și autentic așa încât Duhul să lucreze în sufletele lor și să intuiască sau să vadă calea adevărului. La astfel de cazuri sfântul Ignatie nu se referă și de aceea cred că trebuie să fim cu discernământ și să nu luăm lucrurile chiar așa cum vor unii să ni le livreze.
În ceea ce îi privește pe aceia cu privire la care Biserica Ortodoxă nu recunoaște sau nu are o poziție foarte clară asupra validității sacramentelor, cum sunt spre exemplu papistașii, aici trebuie să fim și mai cu luare aminte, pentru că este clar că nu îi putem pune pe același plan pe papistași cu protestanții, și nici pe acestea două cu talmudiștii, islamiștii, cei din religiile indiene sau cu păgânii. Eu personal nu pot să mă pronunț în astfel de lucruri, mai ales pentru că există această controversă cu privire la validitatea sacramentelor așa zișilor catolici. Am alte critici la adresa felului în care abordează ei sacramentele, deși astfel de critici am și la adresa ortodocșilor, dar cu privire la validitatea lor e o problemă foarte delicată. Și pe lângă asta, mai este de despărțit între validitatea acelor sacramente și recunoașterea lor de către Biserica Ortodoxă; faptul că Biserica Ortodoxă nu recunoaște oficial validitatea acelor sacramente asta nu cred că înseamnă în mod necesar invaliditatea lor obiectivă. Și din câte am observat cam în sensul acesta merg lucrurile chiar și la nivel oficial și înalt, adică la nivel de conducere bisericească.
|